23 Ekim 2007 Salı

GAZİANTEP'TE YAŞAM (II)


YEMEKLERİ;
Antep yemekleri başlı başına geniş bir kültürdür. google'a Antep kelimesini yazdığınızda %99 yemek içerikli siteler çıkar. Kebap, Antep'te olduğu kadar hiç bir memlekette menüye bu kadar sık girmemiştir. Pazar günleri kebap fix menüdür. Her balkonda mangal yada barbekü kendine ayrılan yerinde hazırol şekilde beklemektedir. Tavuk kebaptan sayılmamaktadır tatmin edicide bulunmaz. Şiş kebap, patlıcan kebabı, soğan kebabı revaçtadır. (%100 Koyun eti kullanılmalıdır)

Hemen her türlü yemeğe et girmelidir, yoğurtlu yemekler dahil. Sebze yemekleri etsiz pişirilmez pişirilirse yenmez. Kendi tabirleriyle dışarılıların yemekleri ise hiç yenmez. (dışarılı; antepin hariçindeki diğer memleketler uzaylılar dahil :) Yemek yapmak bir şölendir hele birde davetlerde, bayramlarda, özel günlerde.
Antep dışında baklava yiyenler baklava yediklerini zannetmesinler. Yedikleri sadece şerbetli bir tatlıdan ibarettir. İtiraf etmeliyimki gerçek baklava Gaziantep'te yenir, gerçek kadayıf burada tadılır. Sütlacı bile zerde denilen sütsüz pirinç tatlısıyla sunarak farklılık oluşturmuşlardır. Dedim ya yemek burada bir şölendir, bu yüzden zayıf kalabilenlere hasta gözüyle bakılır, beslenememiştir. Yuvarlama bir antep icadıdır başka bir yerde rastlanamaz, zaten Antep halkından başka hiç bir halk toplanıp saatlerce nohuttan daha küçük boyutta toplar şeklinde yuvarlama yuvarlamaz. Bayramlarda buraya has bir çeşit kurabiye yapılır baklava evde açılmaz hazır alınır. Bayramlarda sabah kahvaltı yerine çok ilginçtir ki pirinçten yapılmış yuvarlama ile pirinç pilavı yenir. Olurda yuvarlama yeme fırsatınız olur sakın olaki yuvarlamaya çorba terimini kullanmayın. Saatlerce uğraş verilen bu yemeğe çorba demek küstahlık addedilir.
İnce bulgurdan yapılan yoğurularak yapılan bir sürü kısır türü vardır. Buna köfte denilir ve acı ve salça sevenler için çok lezzetli bir yiyecek türüdür.
Yemek çeşitleri hem zengindir hem lezzetlidir ama önce alışma süreci geçirmeniz gerekir çünki damak lezzeti çok farklıdır. (aşırı ekşi, arşırı acı, aşırı salçalı, aşırı yağlı)
Dolma neredeyse gün aşırı ve bir kazan yapılan milli bir yemek haline gelmiştir. Helede kuruluklardan yapılan dolmalar çok lezzetlidir. Antep dolması yemeyenler bence çok şey kaybediyorlar.
Yemeklerin bir kaç tanesinden bahsedebildim aksi halde sayfalar sürebilirdi.
Şimdi bu yemeklerden yemeyip de insanlar Antep'te nasıl ince kalabilirler?





5 yorum:

Goksu dedi ki...

Yanlis zamanda okudum bu yaziyi, Tokyo'da ac kalmis biri olarak suanda Antep'de olmak istiyoruuuum:)

Aymen dedi ki...

Desenize Tokyo insanlarının neden çelimsiz olduğunu bir kez daha anladık. Aç aç dolaşıyorlar:) tabi bir Türk için bu kabus olmalı. üzüldüm şimdi sevgili Nalan, bir türk lokantası yokmudur oralarda dersin?

Unknown dedi ki...

"Et giren yere dert girmez".Buda bir antep lafıymış bende yeni öğrendim.Burada senin yazıları usta ile okuyoruz.Banada bu lafı o öğretti.

Aymen dedi ki...

Aahap merak ettim neredesin ve usta dediğin kişi ne ustası?
Ustana sorarmısın bir dirhem et bin ayıp örter Antep atasözümüdür? :))))

Adsız dedi ki...

merHaba : )
şu "yuvalama"yı yiyemedim ya haLa içimde kaldı : )