20 Ekim 2007 Cumartesi

GAZİANTEP'TE YAŞAM (I)

Özkültürlerine tavizsiz bağlı memleketleri Hindistan, Japonya, Çin vs olarak biliriz ama ben listeye bir memleket daha eklemeliyim o da Gaziantep. Yaşam tarzları tamamıyla diğer illere açıkara fark atar bence. Gezmeleri, yemekleri, doğumları, düğünleri, cenazeleri, temizlikleri, giyimleri dahil olmak üzere kendine özgü kural kaideleri vardır. Bu geleneksel yapıyı yaşatanlar çoğunluktadır. Eklenecek çok şey olabilir ama bu kısaca dışardan gözlemlerimle sınırlıdır. Karşı gelenler ise şiddetle kınanır :)

LİSAN
Lisanları, Antep ağzı denilen bir lehçe olup ilk duyanlar anlamakta zorluk çekebilirler. Yolda gördüğünüz oldukça şık ve süslü bir bayandan duyacağınız şive sizi şaşkına çevirebilir. Şive yaygın olarak kullanımdadır.
öR;

-Kele bacım Heyriyenin oğlu netmiş biliyn mi?
- Be' kele heyr işşallah
-Yıraak ola. aha beyyle gollarından omuzuna döğme yaptırık
-Başıma daş, kiş kiş ola onu nerden akıl edik kele, gençlerede heç höküm geçmey
(gerçek bir diyalogtur)

GİYİM KUŞAM
Güzelce giyinip tesettüre! bürünen evli bir bayanın dudağındaki kıpkırmızı bir ruj da buraya has bir kültürdür!.
Ten hangi renk olursa olsun saçlar hep sarıdır. Meç denilen bir moda vardır. Sanırım şimdinin röflesi. Evlenecek kızlara hemen meç yaptırılır bundada yaş sınırı yoktur çünki meç güzelliğe güzellik katar. Boylar standart 1.55, kilo ise boy kilo oranının normal rakamının kesin iki katıdır. Normal olanda budur buraya göre çünki gözler buna alışmıştır zayıf uzun boylu insanlara ise acıyarak bakılır. Bu denli zayıf olmasının nedeni maddi veya manevi bir hastalığa dahi dayandırılabilir Allah korusun. Anlaşılacağı üzere ideal boy ve kilo kavramı burada tamamen bilinenin aksinedir. Boncuk ve pul piyasasının yüzde ellisi bu memlekette kullanılıyordur. Hatta hazır alınan eteklere ceketlere dahi hemen boncuktan puldan çiçekler yapraklar işlenir hemen pırıltılı hale getirilir. Tabi bu ev hanımlarında daha yaygındır. Pantolon vücut ölçüleri dikkate alınmaksızın giyilebilir. Düşük bel, kot yada kapri. Önemli olan yakışması değildir pantolon giymektir. Hatta pantolon burada tabu haline getirilmiştir nede olsa kilo ve basen sıkıntıları yoktur!.
Ev gezmelerinde ayakkabı ve terlik kışın tamamen demodedir çünki çizme (in) olmuştur. Bir kaç saatlik altın günlerine kocaman çantalarda çizme götürülür ve giyilir. Topuklu olması makbuldür yaş sınırı önemli değildir, topuklu olmalıdır. Ev gezmelerine saçlar(sarı) ya fönlü yada bigudi ile lüleleşmiş olarak gidilir, makyaj yapılır. Helede yeni evlenmişse kayınvalide tarafından alınan kürkü giymeli, mümkün olduğunca renkli makyaj yapılmalı, altınlar ise şangırdayacak şekilde ne var ne yok ise hepsi kola ve boyna takılmalıdır.

8 yorum:

Goksu dedi ki...

Sen anlattikca gozumun onunde canlandi tum bunlar ama cogu kucuk yerde ozellikle ege tarafinda buna benzer seyler var sanirim:)

yemek dedi ki...

Selam canim, hay sen cok yasa.:)))
O kadar hos yazmisin ki kahkahalarimi tutamadim.:) Gecen yiyenim örücüye cizmeyle cikacagim dediginde sasirmistim. Benim zamanimda yoktu.:( Mec modasini da bilirim ve hiic sevmezdim. Zaten ablam benim giyim tarzimi "Nine gibi." diye yorumlar.:) Sen anlattikca özel ve de güzel memleketim canlandi gözümde. Ben cevremede baklava yapip ballandira ballandira anlatanlara icimden, "Yazik, bunu baklava saniyorlar." diye acirdim.:) Sagol sen acikca yazabilmissin.:) Henüz sayfani inceleme firsatim olmadi. Yeni dizüstü aldim ve hala onunla cebellesiyorum cünkü. Sen Antep'te mi yasiyorsun?
Hayirli geceler...

Aymen dedi ki...

slm lavantin :)) saolasın çok incesin. zaten bu yazıları antepte yaşayan antepli olmayan yada antepli olup antepte yaşamayanlar okuyup okuyp gülüyolar. antepte yaşamaya başlayalı bir yıl oldu. ailem burada ama ben değildim. uzun yıllar uzakta kalıp gelince çok adaptasyon sorunu yaşadım gördüklerim ise alışkanlık haline gelmeden yazayım dedim:) devamını zamanla yazmayı düşünüyorum inş.
sayfama yeni başladım ama incelemeni tavsiye ediyorum canım. tek yönlü olmamaya gayret ediyorum. daha çok geçmişimden ve birikimimden besleniyorum ve eğlenceli olmasını istiyorum. resimler dahi alıntı olmayıp kendi arşivimi kullanıyorum. umarım beğenirsin. sevgiler

Unknown dedi ki...

Yok böyle bir anlatım (((:

STV deki Ayna programını sollamışsın tanıtımda (((: 10 üzerinden 10 puan!

ilham perisi dedi ki...

Valla aynı anlattığın gibi.Birebir eşleşiyor anlattıkların.En kıl olduğum şeyleri yazmışsın.Ama sağım solum bu kadınlarla dolu işte.Ben hep derim Antepliler altın görgüsüzü diye.Sanki kuyumcuda altın tükenecekmiş gibi istif ederler bedenlerine..

Unknown dedi ki...

Ya ne komik anlatmışsın.Gülmekten karnıma ağrılar girdi.Pek abartı bulamadım.Gerçekten çok güzel gözlemlemişsin.KIrmadan güzelce anlatmışsın.Ama yorum yapanlardan bir tanesinin altın görgüsüzü lafına katılmıyorum.Yalnızca altını çok severler.Ben sevmesemde Sevenlere görgüsüz demek bana yakışmaz.Ben antepliyim.Ama onlar gibi yaşamayız.Altını ve kırmızı ruju sevmeyiz ve saçlarımız sarı değil.Tebrik ederim.

Aymen dedi ki...

Çileklisüt, teşekkürler, ayna programına bayılıyorum. Antep bu kadarla bitmez aslında yazı dizisine devam edeceğim en kısa zamanda:)

Birgül, Antepteki gelenekçi kesim bu yaşama sıkı sıkıya bağlı, zaman geçtikçe hatta yeni nesil biraz daha farklı, ama tamamen bu takıntıların buradan soyutlanması uzun zaman alacak gibi görünüyor:)

Ahab teşekkürler, gülmeye az sebep olan şu günlerde gülümsetebildiysem çok sevinirim. Yine beklerim, yeri güle güle:))))

ilham perisi dedi ki...

Ahab görsüzden kastım olayı çok abartmalarıdır.Ki böyleleri tonla var.Srf başkaları altını çok desin diye takanları biliyorum ben.Kişiler evlenirken başkaları bişey demesin diye borca altın alırlar.Yada ayreti altın alırlar.ayreti edir bilirsin.O yüzden kabul edebileceğim bir mantık değil bu.Bana çok ters ve ters olanıda dile getiririm yani :)