18 Mart 2008 Salı

FIRAT NEHRİ_BİRECİK_KELAYNAKLAR

Bu iki ilçe hep karıştırlır. Bilecik mi? Birecik mi?
Artık karıştırmıyorum. Bunun için ikisinden birine bir defa gitmek yeterli. Birecik Urfa'nın ilçesi, Bilecik Bursa'nın. Kafiyesi bile yerinde nasıl karıştırılmasın.
Cumartesi günü Birecik''teydim, yalnız değildim tabi 3 kişi, ben, o ve diğeri :) İçinden Fırat Nehri'nin geçtiği Birecik, Gaziantep'e 60 km uzaklıkta. Gaziantep çıkışında otoban yoluna da girilebilir fakat normal yol da oldukça düzgün
dü, tek sorun tır ve kamyonların belli saatlerde yoğunlaşması ve yolun darlığı nedeniyle bir kamyon peşinden tırıs modunda ilerleme ihtimali :)Birecik'e gitmişken, uğruna türküler, ağıtlar yakılan Fırat kenarında kahvaltı yapmak elzemdir düşüncesiyle erkenden koyulduk yola. Nehrin demir parmaklıklar ardından görüntülenme nedeni, yolun durmaya müsait olmaması, yani seyir halinde iken çekilmiş olmasından kaynaklıdır pc'nizin ayarlarıyla oynamayınız :)
Hava muhteşem, güneş ışıldamakta gökyüzünde, kahvaltı umutları
yeşermekte yüreklerde :) Yüzlerde hafif sırıtık gülümsemelerle 45 dakikada ulaşıldı hedefe. Fırat üzerindeki köprüden geçip, sağ cenahtaki kelaynak heykelinden içlere uzanırken bizi bekleyen sevgili arkadaşlarımızı aradık. Hava güzel olmasına rağmen esen orta şiddette rüzgarın Fırat kıyısında kahvaltı yaparken bizi nehre sürükleme ihtimaline karşın kahvaltıyı evde yapacağımızın haberini verdiklerinde yüz ifademi tahmin edersiniz.
Kelaynakların dünyada sadece Birecik ve Nil vadisinde yaşadıkların
ı umarım ilk benden duymuyorsunuzdur. Nesli tükenmekte olan kelaynaklar buraya şubat ayında gelirlermiş o yüzden heykelinden başka kelaynağa rastlayamadık civarda:)
Kahvaltımızı nehir kıyısında yapamadık ama Fırat manzarası eşliğinde, hazırlanan mükellef bir kahvaltıyla telafi etmeye çalıştık. Masanın iyi manzara gören sandalyesine ben yerleştim. İşte o ucundan kıyısından yetindiğim Fırat Nehri manzarası.
Kahvaltı masası Birecik'e ait yiyeceklerle donatılmıştı. Yemekten fırsat bulup çekebildiğim bir kaç kareyi paylaşmak isterim. İşte o masadan bir kesit,Detaylara gelince; sabah kahvaltısına özel yapılan nohut tavası yörenin ilginç kahvaltı kültürünü yansıtıyor. İlk gördüğümde şaşırmıştım, nohut ve kahvaltı, hemde dışarda fırında yaptırılan bu tavanın içinde görebildiğim kadarıyla, paprika kırmızı biber, soğan, baharatlar, domates ve bol miktarda zeytinyağı var. Görüntü tıpkı Hint yemeklerini andırıyor ama lezzet muhteşem. Ben hala bu yemeğin kahvaltıda ne işi var anlam veremedim:))))Peynir doğuda çok önem arzeder. Her peynir sofraya alınmaz. Tuzla salamura yapılarak bol miktarda alınır ve aylarca tüketilir. Birecik peyniri sert fakat çok lezzetliydi özellikle börek içindeki lezzeti bambaşkaydı. İşte o peynir,

Ekmek, Gaziantep'te de gördüğüm küncülü ekmek adı verilen bir tür lavaş. Fırınlara özel olarak yaptırılan bu ekmek sıcak tüketilir. Bütün haşmetiyle sofrada yerini alan küncülü ekmek nazarlarınıza sunulur,İlgimi çeken bir başka şey üzüm reçeliydi. İçerisinde susam ve ceviz bulunan aşure görünümlü bu reçel çok hafif ve lezzetliydi. Kaşık kaşık yenesi reçelden tatlıyla pek aram olmamasına rağmen epeyce yedim.
Kahvaltı içeriği tamamını sayamayacağım kadar çeşitliydi. Kekler, börekler, çorbalar, yeşil zeytin salatası ve diğer salatalar ve daha fazlası. Gözün doysun emi diyenleri duyar gibiyim :))
İçtiğim neredeyse 50 bardağa yakın çay ve yediklerimden sonra mide fesadı geçirmedim değil:)) Üzerine kahve içtim canım merak etmeyin:))
Bütün bunların üzerine yemek duası yapmadan kalkmak olmazdı tabi. "Ey bizi nimetleriyle perverde eden sultanımız, bize gösterdiğin nimetlerin asıllarını ve menbalarını göster..........
Öğleden sonra katıldığımız seminer sonrası vakit tamamdı, şehri terketme zamanı gelmişti. 16:00 sularında yola koyulduğumuzda ne rüzgar vardı ne esinti. Hava sıcaktı ve Fırat kıyısında kahvaltı düşüncesi bir sonraki sefere ertelenmişti bile.

Güneş içime damlaya damlaya dönüş yolunda kendimi riske ederek seyir esnasında çektiğim iki yol manzarası .
---------------------------------------------------------------------------------------

Mevlid-i Şerifinizi tebrik eder hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

22 yorum:

xxx dedi ki...

Kandiliniz mübarek olsun şimdiden.
Yarın akşam büyük bir ihtimalle Gebze'de olacağım. Allah'tan bir mani çıkmazsa. Bir kaç gün orada kalmayı düşünüyorum.
Bu günahkarı da dualarınızda unutmayın.

meleginmarifetleri dedi ki...

Canım benim vallahi kaç günden beri hç bir blog arkadaşıma ziyaret edemedim şimdi başladım ve senin bloga geldim baktım ohhh aymen gezintide ne güzel o muhteşem güzellikteki yerleri gezmiş görmüş ve bizlerede göstermiş dedim.
Sonra aşağıdaki zor sobede neymiş diye okumaya başladım ve benide yazmışsın canım vallahi çok duygulandım.
Ama dediğin kadar mutfakta zamanım geçmez oldu bu aralar:)
Seninle tanışmak isterim inşallah birgün karşılaşırız canım.
Sevgiyle kucaklıyorum seni kocaman kocaman öpüyorum.
Senin sobeni cevaplasam diyorum vallahi çok ama çok zor bir sobe bi düşüneyimmi?

anne ve cocuk dedi ki...

selam...
bir ziyaret edeyim derken güzel bir beldeyi tanmış oldum.hayırlı kandiller...

serinmavi dedi ki...

Hayırlı kandiller canım....

Fulya dedi ki...

Hayırlı kandiller.Ne güzel şeyler anlamışsın.Sendende yemek tarifi ancak bu kadar olur:)))Ama ben bunu hiç yememiştim.Anlattığın kadarıyla deneyeceğim:)))Beğendim.

Unknown dedi ki...

Harika bir yazı ve harika resimler Aymen (:

Akşam ezanı eşliğinde (G.Antep ili için okunuyor şuan) mevlid kandilin mübarek olsun dileklerimi iletiyorum, mübarek ezan-ı şerifin ve bu güzel gecenin hürmetine Allah'ü Teala tüm dualarımızı kabul etsin inşallah (:

Aymen dedi ki...

arzu-hal, dualar müşterek inş.

melek, sobe konusunda haklısın sen yinede bi düşün:) tanışmak istediğim nadide blogger lardan biriside sensin canım benim. sağlıcakla.

anne ve çocuk, her zaman beklerim sanada hayırlı kandiller.

serinmavi, hayırlı kandiller.

fulya, demek yemek tarifimi deneyeceksin umarım içeriği eksik vermemişimdir:)) yok yok vermedim herhal:)

çilekli, bütün güzel temennilerine katılıyorum. berhüdar ol.

geceniz mübarek ola

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Ben de Bilecik'e gitmiş idim asker ziyaretine. Malum orası asker doludur. Küçük şirin bir yer. Lakin Birecik henüz görmeye fırsatım olamayan bir yer. Sayende azıcık da olsa tanışmış olduk. Sağol.

Kandilin mübarek olsun.

ilham perisi dedi ki...

Aymen fotolar harika.Benimde gidesim geldi valla.
Çok güzel anlatmışsın.
Birde sen ,o ve diğerini merak ettim emi.

Adsız dedi ki...

Aymencim ne kadar güzel yerler..Birecik i çok duydum ama bu kadar güzel oldugunu bilnmiyordum doğrusu...

Mevlid kandilin mubarek olsun canım...

Adsız dedi ki...

Harika bir kahvaltı sofrası...hımmmmm, imrendim valla...Afiyet şeker olsun canım...

Mevlid kandilin mubarek olsun....

meleginmarifetleri dedi ki...

Hayırlı kandiller dilerim hoşçakal canım...

yemek dedi ki...

Sen gez ben seni kıskanmaya devam edeyim.:))
Geçmiş kandilin mübarek olsun.
Sevgiler...

ilham perisi dedi ki...

Merhaba şekerim.Seni mimledim ama dilersen cevap ver.Hatırım için cevaplama.Anlaştık mı.Atış serbest yani

Aymen dedi ki...

incegül, bilecik in içinden geçmiştim bende yemyeşil bir memleket birecik e çok fazla benzemiyor.

birgül, ben, o ve diğeri sadece 3 hanımdık desem merakını celbetmezdi herhal:)

ayça, birecik aslında herkesin pek sık duyduğu bi yer değildir ben de yeni keşfettim.

tuğçe, hep siz mi sofralar tanıtacaksınız canım ara sıra bende katılımda bulunayım bari:)

Lavantin, gezmek insanın elinde olmayan bir dürtüymüş bunu anladım. kader beni böyle sevketmiş gez dolaş dur :)

birgülcüm, sırada bir mim daha var. seninkini zulaya kaldırdım vakit zaman dolunca cevaplamaya çalışırım:) Allah razı olsun:)

ilham perisi dedi ki...

Aymen he bacım merakımı celbetmedi 3 hanım.Beeee istediğim cevap bu deeeldi.:)))

Goksu dedi ki...

Ay bu gezi nerelere nerelere goturdu beni ...fotograflar acaip tanidik geldi...yemeklere ise bayildim:)Zaten guneye ve doguya yemek yemek gitmek istiyorum...gercekten oyle bir gezi olsa...Guney-Dogu sofrasi diye...sadece yemek yense ve sokaklarda yurunse...

Yillar once Birecige gittigimde tek tuk kelaynak gormustum ama ne yalan soyleyim ki cok etkilenmemistim.Beni etkileyen iki ay once tore cinayetinde olen kizin cenazesinin kelaynaklarin bulundugu parkin kenarindaki firat kiyisinda bulunmasiydi...nerden nereye...oyle...

Aymen dedi ki...

birgül, beklediğin cevap bu gezi de yok bi dahaki sefere inş:))))

Nalan, öyle bi gezi olmaz mı, burada paso o gezi var zaten ye iç gez:) sen yeterki gel tur rehberin olmaya razıyım:) bahsettiğin töre cinayetini duymadım malesef, talihsiz bir hadiseymiş gerçekten.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

oh oh gez bakalım,en azından bizde fikir sahibi olduk kahvaltı süper,afiyet olsun.daha fazla resim çekmeni istiyorum gittiğin yerlerde(yani rica ediyoruz:).

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Aymencigim ben o ekmekten istiyoruuuuuuuuuuuuuummmmmmmmm.Ne güzel gezip tozuyosun,ben de hep Urfaya sira gecelerine gitmek istemisimdir.Kendimden gecerim tv de sira gecesi cikinca:)Hele o uzun havalar barak havalari biterim.Ayy simdi baslayacagim uzun hava okumaya:))Benim icin de gez diyecegim ama cok abez bir söz olacak.Gönlünce gezmene bak diyorum,gecmis kandilini kutluyorum.Daha coook kandillere eriselim hep birlikte canim.
Hayirli geceler.

paticanlar dedi ki...

oof o sofra da bende olsaydııım. kahvaltı een sevdiğim yemektir..))
Hay Allah yahu,ben o iki şehire de gitmedim,halbuki diğeri bana sayılır.
Söğüt'ü ziyaret etmeyi çok isterim mesela. Ama sakin zamanında.:))

Aymen dedi ki...

semra, daha çok resim uyarını dikkate alacağım. Resim çok ben sadece göz yormak istemediğimden az kullanıyorum. istek varsa neden olmasın. teşekkürler.

serap, ekmek konusunda yardımcı olamayacağım. barak havasına gelince ben pek tahammül edemiyorum normal türküyü tercih ederim:) seninde geçmiş kandilin kutlu olsun.

paticikler, böyle kahvaltı masalarına kim hayır diyebilir. gezmenin birinci sıırı plan yapmaktır sonra yürürlüğe koymak. söğüt ziyaretini gündem yapman dileğiyle.