24 Ocak 2008 Perşembe

KİRLENDİ DÜNYA

Dünya iyiden iyiye kirlenmeye başladı. Hava, deniz, kara kirliliğinden bahsetmiyorum o apayrı bir konu. İnsan kirliliğinden bahsediyorum. İnsanoğlunun elini değdirdiği yerlere bir hal oluyor. Teknolojiyi hayırdan ziyade şerre kullanmayı tercih eden insanlar her geçen gün artıyor.

Her yerde olduğu gibi blog dünyasındada bu kirli insanlardan mevcut. Bloglardan alınıp izinsiz kullanılan resimlere, yazılara sık sık rastlar olduk. Desertwind- Nalan'ın en son başına gelenler gibi mesela. Evime hırsız girmiş gibi hissettim diyor, çok doğru bir anlatım, gibisi de fazla, resmen hırsızlık. Bu konunun benzeri daha önce benimde başıma gelmişti o yüzden çok önemsiyorum.

İnternet dünyasını isteyen istediğini gibi hareket edebileceği, hoyratça sorumsuz kuralsız davranabileceği bir ortam zannedenler iyice çoğalmaya başladı anlaşılan. Bunu yapanların iç dünyalarında sorunları olan insanlar olduğunu düşünüyorum. Üretemeyen, başkasını emeğine hakkına tevacüz edebilen insanlar. Böyle bir davranış şekli düpedüz hırsızlıktır.

Hak, hukuk konusunda bir çok kanun kural var. Diyelim ki hukuk kurallarından bir şekilde kaçtınız yada sizden kimse şikayetçi olmadı gereken payınızı alamadınız. Peki ya kul hakkının manevi yönü, hiç düşünülüyor mu?

Önemli bir konu kul hakkı, üzerine çok söz söylenebilir ama hakkın küçüğü büyüğü, gerçeği sanalı, maddisi manevisi olmadığına göre bu konuyu hafife almayı düşünenlere karşın aklıma gelen şu Ayet-i Kerim'e ile son cümleyi sarfetmek istiyorum.

"Kim zerre kadar iyilik yaparsa onu görür
(karşılığı verilecektir),
Kim de zerre kadar kötülük yaparsa onu görür
(karşılığı verilecektir)"

Zilzal Suresi 7-8

14 yorum:

Goksu dedi ki...

Ne yalan soyleyim, dun gorunce cok korktum, hani ne biliyim bir suru sey yaziyoruz ...ama allahtan bu iki arkadasda edebli davranmis, kotu bir sey yazmamis ...yine de yazilarin kullanilabilme imkani biraz rahatsiz etti beni...

Ama yine de yazmaya devam:)

yemek dedi ki...

Aymen, ben hep insanın çevresinden çok kendine saygı duyması gerektiğini düşünürüm. Hırsızlık yapmassam, kendi yüzüme aynada baktığımda dürüst bir insan görmek içindir öncelikle. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Yazdığın gibi belki kimse bilmeden de hayabileceğimiz yüzlerce ahlaksızlık var ama inanç değerleri başta olmak üzere, manevi değerlerimiz bizi geri çeker. Okuduğum bir kitapta cinlerin kendi aralarında bir konuşmaları aktarılıyordu. Çocuk büyüğüne neden insanların arasına girmiyoruz dediğinde cevabı çok ilginçti. İnsanların artık çok kötü olduğu için cinklerin insanların arasına karışmadığını onların cinlerden daha beter olduğu anlatıyordu. Tabi kurgu bunlar ama gerçek payı yok değilki.
Allah ıslah eylesin.
İnsanlar besmele çekmeyi cahillik olarak görecek kadar cehaletin içine düşmüşler. Bu gün internette okuduğum bir haber beni deli etti. Eklemek istedim.
Selamlar...

Aymen dedi ki...

Valla NALAN o bloga baktım neyseki senin yazın hususunda edepli davranmış ama blogu için aynı şeyi söyleyemem pek iç açıcı görünmüyodu.
Tabi ki canım, sen doğru bildiğin yoldan şaşma eğri yoldan gidenler düşünsün, yazmaya devam.

LAVANTİN, bloglar dünyası iletişimi netteki en dürüst en içten ve faideli uğraşılardan bir tanesi. Bir takım insanlar kendi gövdeleri görünmeyince gerçek duygularını ve seciyelerini hemen devreye aldıklarında bazen çirkin sonuçlar çıkıyor meydana. Bunları havale ettiğimiz yer belli.
Son bahsettiğin hadisenin benzerleride son zamanlarda yaygınlaşmaya başladı malesef. İnanılmaz saldırılar suçlamalar genellemeler var. Önceleri bende üzülürdüm ama artık daha farklı karşılıyorum böyle durumları.
Düşünen beyinler için öyle apaçık gerçekler var ki bazen insanların kalpleri kendi iradelerinin sonuçları olarak kaskatı kesiliyor ve gerçekleri göremez hale geliyorlar. Görselerde hissetmiyorlar. Saldırarak tatmin oluyorlar. Bırak yapsınlar. Ben sadece onlara acıyorum. Kısacık bir ömrü kendilerine amaç edinmişler, bırak bu dar çerçevede kısılıp kalsınlar. Bize vazifemizi yapmak düşer. Sonrası tevekkül.

Naile dedi ki...

Sevgili Aymen, bir de bu insanlar kullandıkları fotoğrafları google dan bulduklarını söylüyorlar. Yani burda ne anlatmaya çalışıyorlar bilmiyorum ama işte bulunabiliyorsa alınıp kullanıladabilir mantığı var sanırım. İlginç gerçekten.

Buarada geçmiş doğum günün kutlu olsun. Bak senle ilgili bir ortak daha çıktı ortaya ben de uzun boyluyum ama benim ayak numaram 39 değil 40 :))) Ama burçlar tutmadı, ben şubat doğumluyum ama kova değil balık burcuyum.

xxx dedi ki...

Ben bütün bunların olabileceğini düşündüğüm için yazılar resimler alınabilir diye yazdım.Zaten demesen de alırlar.Kul hakkı falan günümüzde pek dikkat edilen mevzular değil.Nelerin kul hakkı olduğunu dahi bilmiyoruz.

paticanlar dedi ki...

canım yeni yaaşın sana çoook güzel günler getirsin inşallah..)
dedikten sonra bu hiç haber vermeden yazı alıntılamayı çok tuhaf buluyorum cidden. ne diyeyim Allah'ım kötülerin şerrinden cümlemizi muhafaza etsin.
kediciğini zaten çook sevmiştim.:) ev kedileri miyavlamayı öğrenmiyorlar sanırım. hatta ilk kedim maydanoz tekken yavru kedileri ilk gördüğünde şoka girmişti.
6 tane durmadan hoplayan ufacık birşeyler. evi cinler bastı dedi sanırsam.:) dehşetini hiç unutmuyorum::)))

ev perisi;) dedi ki...

İYİ Kİ DOĞDUN SELVİ BOYLU;)
ZİRA PABUÇLAR ELE VERDİ BOYUNUZU...
Çok şıklardı doğrusu;)
Hırsızlık konusuna gelince;
Bizim millet tembeldir genelde üretmez tüketir...
Elin oğlu iş üretir bizimkiler ise laf üretir çokcası ne yazık ki!
EEE hal böyle oluncada durum ortada...
Emek hırgızı arkidişler size sesleniyorum;
Çalmayın ne olur! çalışın sizinde olur...
muhabbetle...

Adsız dedi ki...

Aymencim okadar haklısın ki.., üstelikte gitgide daha fena oluyor.:( hem de biz müslüman toplumuz herkese bu gibi konularda örnek olmamız lazım. Nerdeee...
Birazda egitim eksikliğinden kaynaklanıyor gibime geliyor...

Sevgilerimizle canım...

zehra dedi ki...

ay ınanmıyorum ya neler oluyor burda ınsanlar kendılerınden memnun degıllerdemı baska kısılerın hayatlarını calmaya calısıyorlar bu resmen hırsızlık dedıgıne katılıyorum
.............
mutlu saglıklı hoş bir hafta sonu diliyorum

Fulya dedi ki...

Bu insanlar yastığa nasıl başlarını koyuyorlar nasıl rahat yaşıyorlar ben anlamıyorum.Ne güzel konulara temas etmişsin.Tebrik ederim Aymen.Hepimizin başına gelebilecek bir şey.

meleginmarifetleri dedi ki...

çok doğru söylüyorsun aymencim benim başıma gelmedi yada benim haberim yok! bilemem ama gerçektende insanın emeğine tecavüz oluyor bence.
Tiger'a gelince ısırırım ben onun pembe burnunu vallahi laf değil yani benim minnoşun ısırılmadık ne kulak ne burun kaldı (tabiiöyle vahşet değil) öptüm bayy

Mobius dedi ki...

Ara vermişsiniz blogunuza Aymen Hanım... Tiger'ı merak ettiğimden soruyorum umarım iyidir

Aymen dedi ki...

Bloga ara vermek mi? oradan öylemi görünüyor bir yanlışlık olmalı mobius?

Mobius dedi ki...

Hmm evet burdan öyle görünüyor-du.Blogunuza en son baktığım tarihte kalmış sayfa ve güncelleme hatası olmuş.Pardon...
Sevgiler