13 Ocak 2008 Pazar

KEDİCİKLERLE YAŞAM (I)

Kediciklerle yaşamak emek ister, sorumluluk ister, çaba ister, en başta da kalbin onlara karşı sevgi ile dolu olması gerekir. En önemlisi de insanın kendinden veya kendi türünden başka bir canlıya aşkı yürek ister. Bilmem daha ötesi varmıdır bu sevginin tarifinin.

"Bende severim ama uzaktan" gibi göstermelik sözcükler bu sevginin yanından bile geçmemiştir. İnsan sevdiğini uzaktan sevmez mümkünse en yakından, daha mümkünse aynı evde, aynı odada görmek ister. Hatta ona dokunarak bu sevgiyi gösterir. Bunun da ötesi yoktur, uzaktan sevenlerin! kulakları çınlasın! :))

İnsan dışında bir canlı sevmenin insana, insan olmasına katkıları yadsınamaz. Mamafih:) bu konuya "hayvan sevmek cennete girmeye vesiledir" hadisi ile dinimizde önemini ve mükafatını belirlemiştir.

Gelgelelim evinizde ev hayvanı, özellikle de kedi, köpek barındırmanın bir takım kişilere göre değişen olumlu yada olumsuz yönleri vardır.


Önce olumsuz gibi görünen yönlerine bakalım(Bunlar bir kedisever için asla olumsuzluk değildir)
  • Evinizde bir kediniz var ise aynı evde bir bitkiniz olamaz:))) olsada bitkiye benzemez. Toprakları halıda görebilirsiniz, dilimlenmiş yaprakları ise bir başka hava katar evinize:)
  • Tatile gitmek sizin için işkence haline dönüşebilir. Tabi yanınızda götürme imkanınız var ise o başka. İmkanınız var olup kediniz buna uyumlu değilse -Tiger gibi- o zaman işiniz zor demektir.
  • Evinizin her tarafına homojen olarak dağılan tüyler, gelen misafirler açısından sizi bazen mahçup duruma düşürebilir. Ya da gardolabınızda ki her kıyafetinizde muhakkak bir kedi tüyü vardır, kazaklarınız kırçıllı olmadığı halde kırçıllı hale dönüşebilir bir süre sonra. Eee kırçıllılar bazen moda olmuyor mu:):)
  • Yazın tuvalet kumunu balkona veya bahçenize koysanızda kışın o kum evin içine girecektir. Sık sık değiştirmezseniz davetsiz misafirlere karşı yüzünüz hafif sırıtık bir hal alabilir:)) Her ne kadar da kumun hijyenik, koku çekme özelliği de olsa..
  • Elleriniz tırmık izi olduğunda bunu görenlerin ayyyy ne fenaaa neden izin veriyorsunuz bunaaa şeklindeki acaip tepkilerine cevap bulmanız zor olabilir.
  • En kötülerden biri yatılı misafir olayıdır. Hem yatıya gelip hem size kedinizden dolayı gösterdiği tavırlarıyla eziyet çektirenler olacaktır.
  • Korkan veya korkma taklidi yapan insanların, evinizde bir kaplan besliyormuşsunuzcasına anormal hareketleri can sıkıcıdır.
  • Aaaa bunun evde ne işi var atın bunu şeklindeki tavırlar tüylerinizi diken diken yapmaya yetecektir. asıl senin burda ne işin var dersiniz ama içinizden:)
  • Ay bide buna mama mı alıyosunuz yazık ne masraf diyenlere, yahu sen etleri otları löpür löpür götürürken bu minnacık kedinin yediği mi gözüne batıyor, hem sen mi alıyosun der gibi olursunuz ama diyemezsiniz:))
  • Kedi kılı ciğerine saplanır, hasta olursun gibi batıl inanışlara karşın kedi tüyünün hastalık yapmadığı, aşılamanın önemini, bahsedilen hastalığın riskinin kedilerden çok insanlardan veya başka şeylerden bulaşma riskinin daha fazla olduğunu anlatırsınızda yine döner dolaşır yok yok yinede tüy bu beynine gider der ya işte o zaman gözleriniz döner döner öylece kalakalırsınız.
  • Erkek arkadaşınızın, sevgilinizin, nişanlınızın ilk tepkisi şu olabilir, "lütfen bak ona dokunmayacaksın, elini sürme, söz ver bana". Ona vereceğiniz tek cevap "yahu sen git önce kendi elini yıka sanki kediden daha temizsin":)). Bir kedi bir erkekten daha temizdir kalıbımı basarım:)))
  • Aklıma gelen en komiği ise kedinizi şapır şupur öperken, görmez yanınızdan annenizden gelen sağ yada sol kroşe bir darbe ile sarsılabilirsiniz:))))))
  • Aşı zamanlarında onu taşıma çantasına koymak için fellik fellik kovalayıp çantasına güç bela koyduktan sonra vet hekime götürmek sonrasında aşısını pıhlaya gurlaya tıslaya yaptırmak bir saatte binlerce kalori kaybetmenize neden olabilir.
  • Kızgınlık döneminde çıkardığı seslerden etrafa duyduğunuz mahcubiyet ise bir başka olur.
  • Misafir çocuklarının kedinizi rahatsız etmesini istemezsiniz, uyardığınız halde uğraşmaya devam eden çocukların tırmık izi ile annelerine ağlayarak geri dönmelerine mani olamazsınız bazen:)))
  • Ay bari cins kedi besleseydin bu ne düm düz kedi diyen ırkçılar da çıkacaktır. Yapacağınız tek şey sakin olmaktır:)
  • Bu maddeyide siz ekleyin......

Pek tabi ki gülü seven dikenine katlanır. Bazen bir takım olumsuzluklar sizi kedinizle birlikte ıssız bir adada yaşamı tercih etmenizi aklınıza getirebilir. Neyseki, onun yumuşacık tüylerini okşamak bile herşeyi unutturuyor. İyi ki kedim var. İyi ki o Tiger.

21 yorum:

Goksu dedi ki...

Tam ben kedi alsam mi almasam mi ikilemlerindeyken bu yazi 'aman dur!' dedirtti.

Bunun bir deneme paketi yok mu, hani ben soyle 15 gun denesem, bu seferde kesin alisir birakmam:)

Yine de sabit bir duzene gecince ve bahceli bir evim olunca kesin deneyecegim:)

Aymen dedi ki...

Nalancım, olumlu yönlerini diğer yazıya bırakmıştım ama acele etmeliyim demekki:)) Olur tabi biz sana demo olarak bir paket hazırlayalım:)))
Denemeni tavsiye ederim konu hakkındaki bir sonraki yazımı aman kaçırma, vazgeçersin neme lazım kaş yapayım derken göz çıkarmış olmayayım:)))

yass dedi ki...

bazı ınsanlar gecmıste yasadıkları olaylardan ya da pıskolojık olarak cıdden korkuyorlar kedılerden.. bu tıplere alayıs gosterebılıyorum. mesela bızım oyle 2 tanıdıgımız var artık bızım eve gelemeyen. jawsı gorur gormez ya da kedı adı gecer gecmez aglamaya baslıyorlar.. ne dıyelım allah yardımcıları olsun.. ama ıgrenen, tıksınen, ıyy dıyen ınsanlardan aynen ben o dedıklerı sekıl uyuz oluyorum..hatta ılıskılerımı etkılıyor bu ..onlarla yakın arkadas ,dost ne bılıyım hıc bısı olmak ıstemıyorum..

burdakı dezavantajlar sızın de dedıgınız gıbı bıze gore hıc!:) yanı bazı zorluklar var tatıl ya da tasıma kutusuna koymak gıbı ama olarda bıze zorluktan cok "onların canının sıkılması ya da canlarının yanması" yuzunden .. kolumdakı , bacagımdakı tırmıklar benı cok mutlu edıyor..oglumu hatırlıyorum. sımdı de hatırladım ve opmeye gıdıyorum:) kedınızle mutluluklarrr:))

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Aymen, senin Tiger´in benim Punky´min bir ikizi gibi. Sakin kardes olmasinlar?
Sevgili Nalan´a bir önerim var.
Hic vakit kaybetmeden bir kedicik sahiplensin. Gerci sonradan kedicik mi onu yoksa o mu kedicigi sahiplenmistir tartilir.
Ben Punky´e bir arkadas ariyorum bu aralar. Sanirim nisan-mayis bulmus olacagiz. Kedisiz bir yasam düsünemiyorum. Iyi ki Punky benimle...
Sevgilerimle Sonja.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sayfanizi baglanti linklerime ekledim artik takipcinizim bilginize...
Sonja

Adsız dedi ki...

Aymencim, sonraki postu merakla bekliyoruz, evimize bir kedicik alıp almama konusunda fırtınalı bir tartışma yaratacak herhalde, ben bir kedicik istiyorum ama büyükler karşı çıkıyor...:(
yazacagın yazı önemli belki küçük bir zafer kazanabilirim...:))))

Adsız dedi ki...

Kuzum artık demode olmadımı kedi,köpek beslemek.Yeni trendler yaratmak lazım diye düşünüyorum.Ben karafatma besliyorum :)

ps:Sitemi bakıma aldım.Yağı suyu ve hava filtleri eskimişti de :)Beklerim yakında hizmette tekrar...

Umar'ın Hobi Dünyası
umarturkoglu.com

yemek dedi ki...

Aymen, hayatta beni bir kediyi kucaklamak, ona sarılmak okşamak kadar mutlu eden tek şey kızımla aynı hareketleri yapmak.:) Kimseye anlatamadığım kedi sevgimi sen anlarsın. Kedi hiç bir ev hayvanına benzemez. O mırıl mırıl bir tüy yumağı mutluluk kaynağıdır. Yaa çok özledim kedileri. Kayınvalidemlerin kedi olup olmadığından emin olamayan kişiliği henüz gelişmemeiş bir kedisi var ama biz gidince onu bulmak ne mümkün. hayvan sır oluyor. Ve buradaki kediler aşırı beslenmeden-kayınvalidem bize yaptığı şeyin aynını kediyede yapıp günde 6-7 paket mama vererek kedileri tosoncuk yaptığından- sevimli değil panter gibi oluyorlar. İlk evlendiğimde kedi hasretine dayanamayıp gazete ilanıyla yakınımızdaki bir köyden kedi almaya gittmiş biir yavruya o zaman 33 mark ödemiştik. tabi eşim önceleri başına gelecekleri bilmediği için kendi rızasıyla almıştı. Sonra tüm ciddiyetiyle "Bu kedi bu evden gideceeek." diye tutturmuştu. Sebepse kediyi çok sevmemdi. Kediyi kıskanmıştı.:))
Ama bir arkadaşımda olsada gidip doya doya sevsem diye iç geçiriyorum. Bizim evimizde tüm çocukluğum boyunca en az bir en çok 5-6 kedi olurdu. Annem kedi hastasıydı zaten bana da ondan bulaştı.:) Babam kedi düşmanıydı 5 kedi öldürebilen nadir gaddar insanlardandı.:(
İşte benim bilinmeyen daha önce hiç bir tv. programında ve gazetede açıklamadığım kedi hikayem.:))
Ama biz biliriz kedi tutkusunu.
Not: Kendi evimde şu anda asla bir kedi besleyemeyeceğimi de ekleyeyim. Çünkü aşırı titiziiiiiim. Kızma bana ne yapayım nasıl oldum bilmiyorum ama kafama yolda giderken düşen çiçek saksısından sonra birden bire böyle oldum.:)))

Aymen dedi ki...

yass cım beni anlayan insanlarla karşılaşmak ne güzel. kedili geceler:)

Sonja cım Punky e çok benziyo dimi Tiger:))Eee kedilerde çift çift yaratılmış demekki:)) bende seni ekledim.

Ayça demek bir kedicik istiyosun. Şunu söyleyebilirim evde bir bireyin bile kedi sevmemesi bir yana, aşırı derecede sevmesi gerekiyor. Aksi halde biraz zorluklar olabilir. Almaya karar verdikten sonra kesinlikle sokağa salıvermemek üzere kabullenilmeli. Çünki ev ortamına alışan bir kedi sokakta yapamaz. Bizim ev ahalisi kediyi çok sever ama onlarla birlikte yaşamaya başladığımızda Tiger'a alışmaları zaman aldı yinede:)

Umar yanlış anlamadım dimi seni. moda mı dedin? bu sevginin modası olur mu yahu? peki sen modaya uyup karafatma beslemeye devam et:)) hatta yanına bir kaç kumral kalorifer böceği ekle iyi anlaşırlar:)) ama sakın pilavlara koymaaaaaaaaaaaa:((

Lavantin ne diyosun, titiz olduğun içinmi vazgeçtin yoksa eşyalara verdiği zarardan dolayımı? biraz tırtıkladıkları doğru döşemeleri halıları:) ama feda olmasın mı?
Yok yok kızmadım canım sende Tiger ı seversin artık bide resim ekleyebilsem daha iyi olacak. ben kedi beslerim, sen yeterki güzel yemekler yap.

DENİZSEFASI dedi ki...

gerçekten fedakarlık istiyor, bir çocuk sorumluluğu almak gibi bir şey.

makcig dedi ki...

Merhaba lavantinin blogu sayesinde baktım sayfanıza.Eğlenceli görünüyor.Bende çok istemiştim kedi beslemeyi ama cesaret edemedim.Sizi tebrik ediyorum.Kendinize iyi bakın .Sehribursadan sevgiler.

yemek dedi ki...

Yazmassam olmaz dedim ve cevap yazmaya karar verdim.
Kediyi alığımda- kendi evimde yanlızlık hissettiğim için oraya taşınmıştım-kayınvalidemdeydik. Yani kendi evimizde eşim asla kedi görmek istemez. Söz konusu bile olamaz.
Ama kedi aşkını içimden silemez. Yani bir ancak bu kadar tatlı olabilir benim için. Kızım hariç.:))
Ayrıca 33 değil 300 mark ödemiştik. Yanlış yazmışım.

zehra dedi ki...

benimde ben kucuk b�r k�zken bir kedici�im vard� sonra babamlar onu bir yere g�nderdiler o kadar cok al�sm�st�m k� b�rdaha al�smaya korktum b�r hayvana o nedenle s�md� ed�nm�yorum b�r hayvan ama olsun �sterd�m hemde cok :(
...............
mutlu huzurlu sagl�kl� bir hafta diliyorum

Adsız dedi ki...

:)))bir kedi korkarimm ben...sewme yada sewmeme degil....korkarim....ki ben dusun ciwciwden bile korkarim....:))) yani uzaktan sewerim diyebilecgim....:))))bu durumda....kolay gele......

Boncukçu dedi ki...

Kedi beslemek müthiş bir huzur duygusunu yaşamanıza neden oluyor.
Yazdıklarının heğpsine katılıyorum sevgili Aymen, hemen hepsini biz de yaşıyoruz ama kucağınıza gelip yer beğenerek uyuması yok mu :))))

paticanlar dedi ki...

yeni bir köşe açalım::)
lavantin'im noluuur kedi al
lavantin'im noluuur kedi al lavantin'im noluuur kedi al lavantin'im noluuur kedi al
lavantin'im noluuur kedi al lavantin'im noluuur kedi al lavantin'im noluuur kedi al :))))
o yumuşacık tüylere sarılmak her türlü olumsuzluğu unutturuyor::))

Aymen dedi ki...

denizsefası haklısın, hiç büyümeyen bir çocuk sorumluluğu ama sevecen bir dost sorumluluğu daha doğru olur.

teşekkürler makcig, en kısa zamanda sana uğruyorum.

Lavantin bak senin için kampanya başlattı paticikler ama eşin bu konuda dirençli ise hiç şansın yok:) 300 mark mı dedin. bazıları ne çok buluyordur bu rakamı:) bazen evdekilere şunu sorarım Tiger ı 100 bin dolar karşılığında isteseler ne dersiniz. onlar tabiki hemen veririz keşke etse o kadar diye dalga geçerler. ben onlara, değil 100 bin dolar bir milyon dolar verseler yine vermem derim de inanmazlar:) velhasıl bu para ile ölçülebilecek bir şey değil bizler için.

zehracım alışıp kaybetmek zor olmalı bir çok kişide bu yüzden ev hayvanı edinmek istemez.

badkitty cim, bende sinek bile elime alamam yada tutamam, üzerimde karınca yürüse ürkerim ama bir kedigil olan kaplanı kucakla öp deseler öperim bilmem bu dengeyi anlatabildim mi:)))

boncukçu, kedi sevme duygusunu anlatmak çok zor insanlara, dolayısıyle ancak yaşamak lazım buda herkese nasip olmamış ve sonradan kazanılan birşeyde değil malesef.

paticikler, Lavantin için zorlamanın faydası yok. Eşi istemiyorsa zümrütten kedi sunsak ona yine olmaz canım ya:))

meleginmarifetleri dedi ki...

aymen ne kadar da güzel anlatmışsın bende tek benim etrafımda var böyle beni sinir eden insanlar snırdım demek sizdede var..
kedi demek bence özgürlüğüne düşkün tek hayvan demek ister sevdirir ister dokundurmaz o ne derse o
ben minnoşsuz bir yaşam düşünemiyorum bazen düşünüyorum o ölürse ne yaparım hemen bi başka kedi edinmem lazım diye neyseki ömürleri uzun.
evde hayvan olmasına sıcak bakmayan özellikle kedilerden nefret eden arkadaşlarım var eğer istemezseniz gelmeyin diyorum bende zaten benimki misafir gelince hiç ortalara çıkmaz çok akıllı:)
ben ve oğlum daha da fazla hayvancık doldurmayı düşünüyoruz eve ama o zaman hiç misafir filan gelmez artık diyorum.
benim minnoşum benimle yatar onun mırıltısının verdiği huzur hiç bir müzikte yoktur bence nede çok yazdım eh tabii kedi sever ve beni anlayan birisini bulunca dumak bilmedim hadi sevgilerimle öptüm canikom kedini benim için öp tabii annenden bi sağ kroşe yemezsen ben şapur şupur öperim karışan yok çünki:)) baaay

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Benim esimde cok karsiydi Kedi almama ama benim israrlarim sonucu Punky´yi aldik. Simdi ikincisinde israrliyim. Kediye karsi cikan esim simdi onu cok seviyor. Ben evde yokkende cok iyi anlasiyorlar. Iyi ki almisiz...
Yaramazligina gelince...
Punky´im aslinda cok uysal bir hayvan. Geceleri yatak odamizda yatiyor tabiiki kendi sepetinde. Bizide hic rahatsiz etmiyor. Cok uslu cookkk...

Aymen dedi ki...

Melekcim, Tiger ı senin içinde öptüm yani şapırdattım:) annemde görmedi:)
Boşuna dememişler damdan düşenin halini damdan düşen anlar diye, bizi bizden başkası anlayamaz ki..

Sonjacım, anlattıklarına göre Lavantininde şansı var gibi bu durumda:)
Tiger ismindende anlaşılacağı üzere kediden çok kaplanımsı hatta insanımsı bir mahluk. Kedi özelliği yok denecek kadar az. Bunu kediciklerle yaşam II postumda anlatmaya çalışacağım. Yaramazlıktan öte bişey yaptıkları. Tehditkar, yaramaz, atletik, sinirli, benden başka kimseciklere kendini sevdirmeyen, gururlu vs vs antika özellikleri var. Annem beyninin insan gibi çalıştığına inanıyor. O na evde kimse hayvan diyemez bide:))

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba Aymen,


Seni sobeledim:))) cevaplamak istersen bilgiler bloğumda.


İlerde bahçeli bir evim olursa beslemek istiyorum bahçesinde.Kızımla bu konu da anlaştık,ben den köpek istiyor.Evimizin bahçesinde kulübe yapıp onlara yemek verdiğimiz günleri hayal ediyoruz,yatmadan önce...


Evde değilde bahçede beslemek isteyişimin nedeni kardeşimin çocukluğumuzda evde dönem dönem tavşan,köpek,kedi,balık,kuş...beslemesi olsa gerek:))))




sevgiler....