Çıtır çıtır Gaziantep burma kadayıfı yediniz mi hiç? Böylesi gerçekten başka yerde yok.
Geçtiğimiz günlerde şehir dışından gelen, Antepte baklava yenir dediysem de ille de künefe yemek istiyorum diyen misafirimle yolumuz Yusuf Usta'ya düştü.
Biz künefeleri beklerken yanıbaşımızda yapılan burma kadayıfın yapım aşamalarını da görüntüledik. Marifetli ellerden izlerken yapımı kolay görünüyordu ama ben evde de yapılabileceğini düşündüm. Kadayıflar, uzun şeritler halinde katlarının arası tutamlarla belirlenmişti. Kadayıfın herhangi farklı bir özelliği olup olmadığını sordum, bildiğimiz normal kadayıf olduğunu söylediler. Mermer üzerine uzun şerit şeklinde serilen kadayıf elle taranarak boyu biraz daha uzatılıp fazlası alınıyor, eksik görülürse ekleniyor. Kullanılan fıstığın özelliği boz fıstık olması. Baklavada da boz fıstık kullanılıyor. Boz fıstık çekildiğinde rengi yemyeşil oluyor ve tatlılarda kullanılıyor. Gaziantep'te kesinlikle fıstık yeşilini elde etmek için tatlılarda gıda boyası kullanılmaz. İtinayla serilen kadayıfın üzerine bol miktarda fıstık serpiliyor ve bir uçtan başlamak üzere kıvrılıyor. İzlerken işlemler çok kolay görünüyordu. Ben denersem rezillik çıkarmı garanti veremiyorum :) cesaret eden muhakkak çıkacaktır :) Her defasında burulan kadayıflar yağlanan tepsinin ortasından başlamak üzere yerleştiriliyor. Kadayıfın uç kısmındaki nesne ise kıvrımlar açılmasın diye konulan bir ağırlık. Son olarak üzerine kızdırılmış yani eritilmiş sade yağ dökülüp pişiriliyor. Pişirilme işlemini göremedim yalnız tahminim kadayıf ocağında bu işlem yapılıyor. Ve alt üst çevrilerek nar gibi kızartılıyor. Sade yağ kavramını ben hala anlamış değilim. Sade yağ, tereyağımıdır yoksa katı bir nevi yağ mıdır emin değilim. Emin olduğum şey margarin tarzı sıvı olmayan bir yağ olduğu ve bir çok yöresel yemekte kullanıldığı. Bir rivayete göre de bir zamanların Vita yağına verilen ad olarak aklımda kalmış. Bilen varsa bilgilendirebilir. Afiyet olsun.
ben burda sabah sabah bir kek ve kahveyle idare ederken olmadı şimdi bu tatlı yav,canım çekti. yusuf usta kim yahu,nerede bunn mekanı? ben genelde taşkent ve katmerci murat ta yerim kadayıfı:) en sevdiğim de biluriyedir ama hepsini güzel yapıyorlar.kadayıf olsun da fark etmez getirin ben yerim:)
Aymeeeen bu ne güzellik böyle süper bişey vallahi antep fıstığının o dediğinden olanını bulsam hemen yaparım vallahi hiç affetmem. Sade yağa gelince o vita yağı olmasa gerek tereyağının tatlılar börekler için özel üretileni sanırım tortusuz oluyor o yağ.. Öptüm canım by..
aslı, benimde tercihim kadayıf olurdu. Afiyet olsun.
melek, tam sana göre dimi. affetmezsin tabi yaparsın. artık heryerde antep malzemeleri satan yerler var belki bulabilirsin. yağ için dediğin doğrudur tereyağı olmadığından eminim.
Tabakhaneye bok yetiştirmek
-
*Bugün başvuran 77 yaşındaki bir sayacıya (Ayakkabının üst derisini yapan
ustaya)*
*"Tabak sevdiği deriyi yerden yere vururmuş lafı doğru mu?" diye sord...
Procsin Serumlarımı Bitirdim Sıra Yorumlarıma Geldi
-
Bir önceki Procsin alışverişimden bahsettiğim yazımdan sonra Şubat ayı
biliyorsunuz ki maalesef felaketler ile bizleri derinden üzünce bir süre
yazı yazmay...
Dönüş!
-
Yazmayı özlemişim.2005'de, babamın hastalığı zamanı bir nevi iç dökme,
İngiltere'de yaşadığım süreçte, orada güzel bulduklarımı paylaşma, uzak
diyarlarda k...
Nohutlu Arpa Şehriye Salatası
-
Bazen #portakalagacistudyosu nda pastalar ya da börekler çekiyorsak yemek
saati için “hadi hızlıca bir salata yapalım” deyip dolapları karıştırmaya
başlıyo...
2019' A DAİR
-
*Koca bir yılı da geride bıraktık. Şükrüm her zamanki gibi sağlıkla
uyandığımız sabahlara...*
*2019 çekirdek ailemizin en dingin yıllarından biri oldu.Bu...
Ebru kursu kayıtlarımız başladı.
-
Yeni dönem özel atolyemizde ebru kursu kayıtlarımız başlamıştır. Bilgi
almak için mail adresinden başvurabilirsiniz.
Email : halidedursun@gmail.com
İNCİLİ GASTRONOMİ REHBERİ RAFLARDA
-
Türkiye’de benzeri olmayan bir değerlendirme ve derecelendirme yöntemi
kullanarak gastronomi rehberi hazırlamaya karar...
Şehriye Pilavı Eşliğinde Hindi Kavurma
-
Bugünkü akşam yemeğine Hindi Kavurma ve Arpa Şehriye pilavı yaptım.
Hindi etini önce biraz düdüklüde pişirdim sonrasında fazla suyunu çektirip,
incecik ...
BİR TUHAF DELİ, BİR GARİP VELİ
-
Hayat sık sık şöyle kallavisinden tokatlar yapıştırmış, omzumdan tutup
tutup sallamış, sallandırmış, dost kazıklarının, ihanetin en dibini
yaşatmıştı e...
Bir şiir bir tutku
-
Umutsun benim hayatıma, sessizliğime çığlıksın
Mutluluğum, huzurum, uğurumsun
Açamadığım sevdam, en gizli sırrımsın
Yaradan’ın verdiği en güzel hediyemsin
B...
-
*CHOCNETTE GİFT*
*İlk kez gerçek çikolatayı siz değerli müşterilerimizle buluşturan
Chocnette markasının kurucularından yeni proje… Pastanecilerin, tek...
MUSMUTLU YILLARRR
-
Yeni yıl bu kez sahiden yepyeni olsun. Bütün güzellikler abartılı olsun.
Büyük aşk, sahicisinden arkadaşlık, çok bi para, sağlık, mutluluk,huzur...
Hala ...
Simple Treasures
-
This little country house looks modest but is filled with understated
treasures.
Bu kır evi mütevazi görünse de aslında hazinelerle dolu.
The breakfas...
Islak Kek
-
Bu tarifi Kekevi´nden aldim simdiye kadar denedigim en lezzetli Islak Kek
di.Üstelik ertesi güne kalan dilimler lezzetini dahada artirmisti.Bol soslu
olusu...
buraya veda...
-
merhabalar
beni tanıyanlar iyi bilir
blog yolculugum once blogcu ardından blogger bır ara yasaklandıgı ıcın
anternatıflerı ve tekrar blogger olarak cok u...
ne çok şey
-
en son kurban bayramı tatilinde geldiğim evime döndüm yeniden. bahçemizde
kış manzaraları, bu ölmeye yüz tutmuş gül gibi. hava ılık, gündüz ısınma
ihtiyac...
Okugan: An Artist of the Floating World
-
Ukiyo-e: Boşlukları doldurmak Yazıda sözünü ettiğim propaganda amaçlı
ukiyo-e'lerden biri olduğunu tahmin ettiğim tek bir resim buldum, o da
Hiroşima'daki ...
Oyuncuymuş, Bana Ne?
-
Ne zaman tv açsam, abidik gıbidik programlardan birinde 'mutlaka' şöyle
tartışmalar oluyor;
1- Mankenden oyuncu olur mu olmaz mı?
2- Eğitim şart mı?
3- Dizi...
Hayat...
-
Eşimi özledim,
çünkü sabah 4 den beri ayrıyız
çünkü içime bir ölüm korkusu düştü
çünkü özledim işte...
Eşimin patronun babası evelki gün Edremitte balığa çık...
YANLIZ AMA GÜÇLÜ KADINLARIZ BİZ....
-
Akşam çökerken, karlı dagların arasından ilerleyen adam ıssız bir yamaca
dayanmış bir ev görür.......
Eve yaklaştığında kapı açılır ve elinde tüfeğiyle, düş...
Üretken ve çalışkan kızım
-
Bayram öncesi halı silmem bi işime yaradı. Çok üretken bir kızım olduğunu
bir kez daha hatırlamama sebep oldu.
Kızım bugün kendince barbi bebeklerini yıkama...
Günlük yaşantının bazen basit yaşam kesitlerini, kimi zaman zülfiyare dokunarak, kimi zamanda gülümsetmeye çalışarak paylaşımı hedefler. Bulunulan seyahatlerde kendi gözlüğümden görebildiklerimle anlatımım, yaşamış olduğum ve yaşadığım yerde gözüme takılanlar vede dostlarıma dair yaşanmışlıklara rastlanabilir. Blogun iskeletini ise agresif, insanımsı vede kaplanımsı kişilik kedim Tiger oluşturur.
9 yorum:
Aymencim nefissss nefiss :)) Afiyet bal seker olsun :)) Yapmayi cok isterim ama burda tel kadayif nerden bulunur ki acep :))
ahhhh ahhhh aymennn... naptın sen sabah sabahhh...... oldum burdaaaaaaaaa
merhaba canım
çok nefis bir tatlıdır ben çok severim bu tatlıyı
nasıl da güzel görünüyor :)
sevgiler ....
moonsun, bilirim malzemeleri ele geçirsen hemen yaparsın sen:)
yass, rejimdeydin dimi valla kötü olmuş:))))
suya atılan nakışlar, üzgünüm sadece görüntüde kalıyor buralara uğrarsanız memnuniyetle misafir ederim:)
ben burda sabah sabah bir kek ve kahveyle idare ederken olmadı şimdi bu tatlı yav,canım çekti. yusuf usta kim yahu,nerede bunn mekanı? ben genelde taşkent ve katmerci murat ta yerim kadayıfı:) en sevdiğim de biluriyedir ama hepsini güzel yapıyorlar.kadayıf olsun da fark etmez getirin ben yerim:)
ivriz, tatlıyla aram yoktur bahsettiğin yerleri bilmiyorum. burası ise gazimuhtar caddesi üzerinde ayıntap oteli hizasında tarif edebildim mi acep.
Çok canım istedi.Hemen alıp,yiyeceğim.Baklavadan daha güzel bence.
Aymeeeen bu ne güzellik böyle süper bişey vallahi antep fıstığının o dediğinden olanını bulsam hemen yaparım vallahi hiç affetmem.
Sade yağa gelince o vita yağı olmasa gerek tereyağının tatlılar börekler için özel üretileni sanırım tortusuz oluyor o yağ..
Öptüm canım by..
aslı, benimde tercihim kadayıf olurdu. Afiyet olsun.
melek, tam sana göre dimi. affetmezsin tabi yaparsın. artık heryerde antep malzemeleri satan yerler var belki bulabilirsin. yağ için dediğin doğrudur tereyağı olmadığından eminim.
Yorum Gönder