6 Şubat 2009 Cuma

İNSAN OLMAK EN İYİSİ

Tiger'ın görme yetisinin nasıl olduğunu hep merak ederdim ve kedilerin siyah beyaz gördüğü, üç boyutlu göremediği şekilindeki teorilere de inanmak istemezdim.
Ne kadar doğru bilemiyorum internette kaynağı belirtilmemiş, konuyla ilgili bazı bilgilere rastladım. Bilimsel olarak doğrulanmış son araştırma bilgileri bazı hayvan türlerinin dünyaya nasıl baktıkları resimlerle gösterilmişti. Burada bir kaçını paylaşmak istiyorum.

Kedi ve Köpekler
Kediler ve köpekler güçlü bir görüş algısına sahip değiller. Bu iki canlı türünün koku ve ses algıları görme duyularından daha fazla gelişmiş. Özellikle kediler, köpeklere göre bu konuda daha kötüler. Renk körüdürler. Köpekler zaman zaman sarı ve mavi arasındaki farkı algılayabiliyorlar fakat kediler bunu bile ayrıt edemiyor. Fakat kediler gece görüşü açısından insanlardan bile daha iyi.

Atlar

Atlar inanılmaz bir görüş alanına sahipler fakat dürbün görüş alanına sahip oldukları için tam olarak iki göz arasında kalan bölgedeki görüntüyü göremiyorlar. YAni gözleri geniş alandaki bir manzarayı ikiye bölüyor.

Yılanlar
Yılanlar iki sistemli göz algısına sahip. Bu sistemlerden biri renkleri çok daha iyi algılıyor. Dİğer sistem de ısıya dayalı algıya sahip. Bu anlamda gözleri aynı bir infrared detektör gibi işliyor. Yani diğer canlıları ve insanları ısıya dayalı özel bir algıyla seçebiliyorlar.

İnsaoğlu bu konuda ne kadar şanslı. İnsanın kedi ve köpekler gibi hassas koku alma duyuları olsa etraftaki envai çeşit kokuları daha derinden algılayıp düşüp bayılmaması içten bile değil. Hayat ne çekilmez olurdu. Renksizlik masrafları biraz azaltabilirdi ama renksiz bir hayat hiç düşünemiyorum.

Atlar anladığım kadarıyla renk konusunda sorunları yok. İki parça halinde görmeleride e olsun o kadar :)

Yılan gibi diye bir tabir vardır tevekkeli boşuna değil. Objeyi ısısından algılıyor Allah muhafaza:)

9 yorum:

meleginmarifetleri dedi ki...

Gerçektende insan olmak ne büyük bir lûtuf.. herşeyin en iyisi ve güzeli bize verilmiş herşey emrimize amade ama anlayanlar için..
Dediğin gibi koku alma ve işitmede kediler ve köpekler gibi olsak yanmıştık bence en ufak bir tıkırtı koku duymak ne kötü olurdu ayyy..
Bilgileri bizlerle paylaştığın için teşekkürler canikoların nasıl gördüklerini öğrenmiş oldum....

Moonish (moonsun) dedi ki...

Yani simdi bizim bu guzel gozluler dunyayi siyah beyaz mi goruyormus :(( Ben yine de inanmak istemiyoruummm :) Mutlu ve guzel bir hafta sonu seninle olsun Aymencim :)

Adsız dedi ki...

İnsan olmanın çok güzel yanları var. Sevap kazanıp, hayırlı ilerde bulunup, Allah'ın rızasını kazanarak cennete giderek, snsuz ve ebedi bir mutluluğa sahip olabilirsiniz. Ama cehennemi düşündükçe de, günahsız bir hayvan olup, toprak olmayı isteyebiliyor insan.

yass dedi ki...

monnısım gıbı bende ınanamıyorum.. hem bılım ne kadar ılerı kı.. yanı mesela atlar ınsanların duyamacagı seslerı duyuyormus.. yanı ne bıleyım.. bızımkısı herseyı goruyo bence:P

Aymen dedi ki...

melek, insan olarak yaratılmış olmanın teşekkürünü umarım layıkıyla yerine getiririz.

moonsun, bu şekilde görüyor oldukları bizim açımızdan çok üzücü ama onlar bizim gibi şuur sahibi olmadıklarından hallerinden oldukça memnun görünüyorlar.

arzuhal, haklısın insan, imtihana tabi tutularak cennet gibi bir ödülü kazanmakla karşı karşıya olduğundan hayvanlar gibi sadece anı düşünerek yaşamaktan farklı düşünceleri ve sorumlulukları var.

yass, bencede bizimkilerin insanlaşmasına az kaldı zaten:))

okuranne dedi ki...

aymen,

adresi gnderdim, alabildin mi?

Aymen dedi ki...

evet canım aldım teşekkürler.

yass dedi ki...

aymencımm..blogunu sectım odul dalgası ıcınnn:p sıra sende

MOBIUS dedi ki...

Vaovv bunu hiç bilmiyordum, enteresan :)