22 Ekim 2008 Çarşamba

TIGER'IN EBRU MERAKI

Tiger hn doğmadan önce kısa bir süre Ebru ile meşgul olmuştum lakin uzun soluklu olmamıştı. Ebru aşkım depreşince yeniden başlamaya karar verdim. İlk iş malzemeleri bir araya getirmek oldu. Gül dalı, at kılı, boyalar, kitre vs vs. Tiger ile bu işi yapmak hatta malzemeleri dahi muhafaza etmek kolay olmadı. Bi kere at kılını hiç mi hiç rahat bırakmadı. Gece uyanıp ondan at kılını kurtardığım anlar oldu. Neyse ki at kılı fırçaya dönüştü fakat tablo değişmedi.
Ebru sanatı çok eskilere dayanan bir uğraşı olduğundan malzemeler doğal olarak kullanıldığında daha çok verim ve keyif alınıyor. Antep'te kök boya bulmak hatta öd temin etmek zor olacağından boyalar hazır kullanılıyor. Dolayısıyla boya ezmek keyfinden ve aşamalarından da mahrum kalınıyor.
Gül dalı ve at kılı ile yaptığım ebru fırçasına ek olarak kullanılan yelpaze fırça.Kitre de hazır alınıyor bu bakımdan suyu hazırlamak hem daha kolay hemde riski daha az. Benim kitrem buna rağmen tutmadı ve boyada kırılmalar yaşadım.
Suyu taramada ise tavuk şişlerden ve şırıngadan faydalanılıyor. Zira bız bulmayı bile denemek mantıksız.
Buda ilk denemelerim. Kitrenin tutmaması çok az çalışma yapmama neden oldu. Bunlarda damlatma yöntemiyle yaptığım ısınma çalışmaları. Biliyorum bunlar bir facia ama benimle gurur duyacağınız günlerde gelecek :)))

12 yorum:

xxx dedi ki...

Bence güzel görünüyorlar. Fakat daha güzellerini de yapacağından eminim. Tabii Tiger'dan fırsat bulabilirsen.
Ben ebruya hiç cesaret edemedim. Belki malzemelerinden dolayı. Ama 7-8 sene öncesine kadar, çocukluğumdan beri resim merakım vardı. Karakalem ve guaj. Guajdan kendi uydurduğum bir teknikle soyut resimler yapıyordum. Şuan elimde hiçbir resim yok.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

bir ara bende çok istemiştim ebru yapmayı ama malzemeleri bulmak zor oluyormuş.sonra kurs bulmak mümkün olmadı...ben çok beğendim ilk deneme için güzel olmuş.

yass dedi ki...

benım de ozendıgım bırseydı ebru.. teyzem ugrasıyor hatta bı gun gel benımle dedı ama o bi gun hıc musaıt olamadım:)

ya bu ebruyla sadece cıcek ve motıf mı oluyor mesela kedı desenı olmaz mı? kedı patısı mesela??

sühendan dedi ki...

Siz her ne kadar beğenmesinizde güzel görünüyorlar.

Murat Artan dedi ki...

bir hobiyle uğraşmak güzel ama ebrudan siz anlatırken şimdiden tırstım,amma zahmetli bir işmiş,en iyisi yağlı boya tablolar:)

denemeleriniz cidden güzel görünüyor,siz bunlar facia demeseydiniz vaayy be ne kadar güzel yapmışsınız derdim herhalde:))

kolaylıklar efenim,tiger a da selamlar:))

Aymen dedi ki...

arzu hal, verdiğin destek için teşekkürler. boya larla bir ilgin varsa muhakkak ebru yuda denemelisin tavsiye ediyorum çok zevk alacaksın.

içimden geldiği gibi, teşekkürler. malzemeler istendikten sonra hele de hazır malzemeler kullanılacaksa kolay temin edilebiliyor. birde internetten araştırınca kendine en yakın ebru kursunu bulabilirsin bence.

yass, sadece çiçek deseni olmuyor tabi ki:) mümkün olsaydı tiger ın üzerinde denemek isterdim :) beyaz zemin üzerine ebru iyi gider:)

sühedan, teşekkürler inan bana bunlar bir felaket:)

ivriz, ileriki aşamaları görünce farkı farkedeceksin. tiger hala at kılı fırçanın izini sürüyor :)

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
benim gibi bu işten hiç anlayamanlar biri bile başarısız olmadığını görür. Bence başlangıç için süper. Elbette ki ilerde en iyisi olacaksın.Durmadan yola devam.Ellerine ve emeğine sağlık.
Sevgiyle kal.

Boncukçu dedi ki...

Amaann boya ezmenin hiç keyfi yokk :))Bu arada hazır boya ve jitreye karşın çok güzel olmuş desenlerin. Aynı şekilde nenoniyle yaptığımız ilk denemeleri bi ara basıyaım da gör boya nasıl dağılırmış :))
Bu arada anacım biz Minnoş hanımla wordpresse taşındık.
Bekliyoruz
http://minnosveboncukcu.wordpress.com/

Boncukçu dedi ki...

Sevgili Yass sormuş ya facebooktaysa murat elhanın grubuna üye olup baksın, bir kuğular yapmışşş, nefis.

Ayşen dedi ki...

Sevgili Aymen,
Pebeo boyalarla yapılabilecek çok şeyi yapmışsın zaten daha iyisini ancak klasik malzemelerle yapabilirsin, mutlaka sen de bilirsin.
Ebru malzemeleri konusunda her şeyi bulup getirteceğin adres:

www.ayanebru.com
Tel :0212 518 19 67 pbx

Hem güvenilir bir yerdir hem de Tel edip havale yollayarak da ısmarlayabilirsin ben hep öyle yaptım.
Sevgiler,
Ayşen

Dört Yapraklı Yonca dedi ki...

bi dönem ebruya merak sarmış, meraktan öteye geçememiş biri olarak bu yazıyı okumak iyi geldi.

sihhat dedi ki...

hepinize katılıyorum arkadaşlar çok doğru ve haklısınız