1 Haziran 2008 Pazar

MAL BEYANI

Sevgili Nalan'dan gelen "Mal beyanı" konulu sobede, aklıma ilk gelenler; canım kedim Tiger, ailem, tasım tarağım, dertli bağlamam, ömrüm boyunca yaptığım alışverişlerden hiç bir yere sığdıramadığım giysilerim, mücevheratım!, ferrarim!, Miami deki villam!, Bodrumdaki yatım!, sergüzeşti hayatımda bana iyi-kötü hayat dersleri verdirmeye vesile olan insanoğulları, kısacası back raundum vs. oldu.
Baktım ardı arkası gelmiyor. Düşündüm; bunların bana kabir kapısına kadar arkadaşlık edebileceğini ve kabrin öbür tarafında pek essassız olduklarını ve her geçen günle birlikte beni beklemekte olan kabri hatırlayıp, duygulu bir düşünce sürecinde aşağıdaki sıralamanın daha akılcı olduğuna karar verdim.

1-Ömür sermayem; Hayatım, vücudum, kaşım, gözüm, elim ayağım... yokluğunda tarifi imkansız ızdırapların yaşanacağı, varlığıyla şükrünü ömrümce hakkıyla yerine getiremeyeceğim, birini dahi dünyalara değişmeyeceğim azalarımla beraber, ömür sermayemi cenneti kazanmaya vesile kılma hedefim.2-Akıl Sermayem; Risalelerde geçen "Ahirette seni kurtaracak bir eserin olmadığı takdirde fani dünyada bıraktığın eserlere de kıymet verme" düsturuna paralel olarak dünya gözüyle maddi eserlerin ahiret için fayda vermeyeceğini, ebedi saadeti kazandıracak değerleri ve her hal üzere yaşama sevincimi kaybetmememi, idrak etmemi sağlayan akıl sermayem.
3-İnancım; Kabir kapısına ağlayarak değil gülerek girme müjdesine vesile olan inancım ve onun doğrultusunda ibadetlerimle sonsuz rahmetine sığınacağım Rabbim.
4-Dualarım; "Eğer Duanız olmazsa ne ehemmiyetiniz var" ayetinin sırrıyla daimî bir surette dergâh-ı İlahiyeye iltica edip niyaz edişlerim.

5-Sabrım; "Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir"ayetine dayanarak sabrı bir anahtar olarak görüp teslim ve tevekkülle hadiselere mukabele edebilmem.
Bunlar varsa zaten herşeyim var demektir.

Sobelemeyi unuttum yine. Neyse çok geç olmadan bir kaç kişi sobeleyeyim hemen; Mobius ve Umar'ı sobeliyorum ve haberdar etmeye gidiyorum :)

17 yorum:

Unknown dedi ki...

Canımsın..

Adsız dedi ki...

Aymencim mal beyanında senle aynı fikirdediyim... o kadar güzel yazmışsın ki şimdi bazı şeyleri düşünmeden edemedim.... ne kadarını yapıyoruz diyede sordum kendime...

Adsız dedi ki...

Cevaplar bencede çok güzel, bende katılıyorum hepsine... hemde seni biraz daha tanımış oldum böylece...

Adsız dedi ki...

Almışsın konuyu nerelere götürmüşsün ve getirmişsin :)Bunlar önemli şeyler muhakkak,ancak insan nefsine yeniliyor her seferinde ve saydığın şeyleri unutuyor.Saydığın şeylere insanlar bedel ödemediği için bu kadar umarsız olabiliyor ve dünya nimetleri daha tatlı geliyor.

Sahip olduklarına daha fazlasını katman dileğiyle diyorum bende.

antepası dedi ki...

Söylediklerin ne kadar doğru.Dünya malı dünyada.Önemli olan öbür dünya.Keke hep bunu hatırlasak ve hiç aklımızdan çıkmasa.Bazen dünya işlerine kendimizi fazla kaptırıyoruz.

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Ne mutlu sana. Allah kaybettirmesin.

Şu yazlığına bi gün davet edersin artık.:))

Adsız dedi ki...

Aymencim sayfalarımı kontrol ettim ama bir hata vermiyor acaba googlenin orjinal sayfası olmadıgı içinmi yapıyor anlayamadım....:( bir önerin varsa uygularım...
uyardıgın için teşekkür ederim canımcım.....

ayca,tugce

xxx dedi ki...

40 yaşlarında olan bir komşum anlatıyor; 10 sene kadar önce beyi eve muazzam erzak alıp ( kolilerle margarinler, şeker, makarna, sucuklar, pastırmalar...vs.)
-Bir sene artık birşey düşünmeyiz, demiş.
Sonra ertesi günü...
Aldığı şeylerden bir lokma bile yiyemeden...

Çok uzun vadeli planlar...

ilham perisi dedi ki...

Ne güzel bir yazı olmuş Aymen içim açıldı..

Aymen dedi ki...

çilekli, bilmukabele.

ayça, insan yeis(korku) ile ümit arasında olmalı ki denge kurulablsin. Ya hep ya hiç diye düşünmeden elinden geleni yapmak ve yapmaya çalışmak en iyisi.

tuğçe, teşekkürler. Sayfanızda bahsettiğim problemi bir başkasına da sorarsanız ona göre çözüm yoluna gidilebilir.

umar, İnsanda nefis muhakkak var fakat rotayı nereye yönlendireceğini insanın muhakeme ve mukayese yöntemiyle belirlemesi lazım. Bazen zıt şeyler insanın kabiliyetinin gelişmesi için verilmiştir. Atmacanın serçe kuşuna musallat olmasıyla serçenin çok çevik oluşu gibi. İnsan nefsini öldürmediği muhakkak, onu terbiye etmek ise elinde. Her insanın önünde sayısız tercihler var en doğru tercihi seçme mesafesi herkeste eşit diye düşünüyorum. Neticede dünyadan tamamen el etek çekmek değil maksat, fakat ölçüleri kaçırmamak ve gideceğimiz yeri unutmamak elzemdir.

antepası, hiç ölmeyecek gibi dünyaya yarın ölecekmiş gibi ahirete çalışmak içerikli bir hadis hatırlıyorum. Tamamen dünyanın zevk ve safalarına dalmak ve geleceği umursamamak asıl tehlikedir insan hayatı için. Halbuki insanın kendini dünyada misafir bilmesi ve ona göre davranması yararına olacaktır.

incegül, amin. hemen gün belirleyelim ne zaman müsait olursun tüm bloggerlar davetlidir:)

arzu hal, dünya hayatımızı öyle planlıyoruzki ahiret için yatırım yapmaya gelince tembellik yapıyoruz sebebi malum, ölümü hiç üzerimize almıyoruz.

ilham perisi, teşekkürler, aman için kararmasında. Ümitvar olmak lazım.

karakazan dedi ki...

Hepimizin düsüncesi bunlardir diye düsünüyorum bende,cok güzel cevaplar canim.Allah, ömür sermayesini,akil sermayesini,inanci,sabri ve gerektigi gibi dua etmeyi hepsinin farkina varan kullarindan eylesin.
selametle.

meleginmarifetleri dedi ki...

Aymencim ne güzel anlatmışsın ama işte dünya işlerine öyle dalıyoruzki Allah affeder inşallah.
Sevgilerimi yolluyorum öptüm bay...

yemek dedi ki...

Aymen, ben olsam da abenzerlerini yazarım diye düşündüm.
Hayırlı cumalar canım...

Goksu dedi ki...

Esasinda epi topu sahip oldugumuz bir nefes:)

Aymen dedi ki...

karakazan ve melek, kısa öz amin :)

lavantin, sanada hayırlı cumalar. senin yerinede yazdım desene.

nalan, çok doğru söyledin, o nefesin kesilmesi de pamuk ipliğine bağlı tabiri caizse.

Melek* dedi ki...

canım üstadın demesi gibi negüzel yazılara değinmişsin. ama miraydiary de f.g.t hakkında objektif olmamış anket sonucu demişsin ne demekc istediğini anlamadım canım açarmısın. yazıların harika ondan anlam veremedim...

Aymen dedi ki...

melek, miray ın daha önceki bir yazısına tepkiliydim mail şifrelerinin nasıl çözüleceğine dair gereksiz bir bilgi vardı. Bu ayrı.

Anket konusuna gelince, böyle anketlerde çoğunlukla taraf olan kısım girer ve anket sonucunu yönlendirir. Yani bütün dünya nın ortak kararı değildir. Doğru yada yanlış sonuç demedim. Umarım açıklayabilmişimdir.