22 Aralık 2009 Salı

NOEL GELDİ!


Noel babayla bir sorunum yok, lakin bize ait olmayan bir geleneği bayram havasında Noel baba tiplemeleri, çam ağaçlarıyla kutlamak bana hiçte samimi gelmiyor. Ortak bir yılbaşı tarihini dünyaca kabul edip yeni bir yıla hep birlikte başlamak ve iyi dileklerde bulunmak belki normal sayılabilir.

Hristiyanların Ramazan bayramını kutlamaları, Nasrettin Hoca kılığına girip eğlenmeleri ne kadar beklenmezse, müslümanlarında Christmas ı kutlamaları o kadar sıradışı bence.

Hristiyan aleminin dini bayramları olması nedeniyle özel kutlamalar yemekler ve geleneklerinin getirdiklerini yapmasını son derece normal karşılıyorum.

Yılmaz Erdoğan'ın (nerden aklına geldiyse) Noel Baba kılığında çevirdiği filme de anlam veremiyorum. Türk insanının hem tarihi, hem mizah geçmişi, hem edebi geçmişi son derece zenginken, başka kültürlerin sembollerini konu edinmeyi de gereksiz buluyorum. Kendi kültürümüzle değerlerimizle sanat! içerikli yapıtlarda dalga geçmeyi, kötü göstermeyi marifet bilirken, başka milletlerin kültürüne özenecek komplekslerden kurtulmayı ne zaman başaracağız acaba?

Hristiyan aleminin dini bayramları hükmünde olan Chiristmas larını kutluyorum. Onlara mutlu Noeller :))

Bizlere de 2010 yılınının herkese ve ülkeye huzurlu gündemler getirmesini temenni ederim.

15 yorum:

reyhanirenkler moda dedi ki...

SELAM YENİ TANIŞTIM BLOĞUNUZLA VE ÇOK SEVDİM GÜZEL ARKADAŞLIKLAR DİLİYORUM VE HEMEN KONUYA KATILIYORUM:))yahu bende anlamıyorum bizim bayramlarımız belli zaten bir yılı daha geride bıraktık diye neden hoplayıp zıplar insanoğlu Allah'ım hidayet eylesin dinlerimiz farklı bir kere yıl aynı diyecekler ama onların dinsel mevzuları bunlar hiç kurban kesen yada oruç tutan hristiyan gördünüzmü neyse ne desem boş anlamayana davul zurna az maalesef:((

Pirate/Korsan dedi ki...

Değerli dost bizim ülkemizde kutlanan cristmas denilen hristiyanların bayramı olan dönem değil ki! Zira onlar çoktan başladılar kutlamaya ve tatildeler zaten şu anlarda. Bizim ki yeni bir yıl için yeni umutlar ve heyecanlarla sınırlı. Çam ağacı ve noel babası ise bunun simgesi, şirinlik... Bizim ki hepi topu 1 günlük sevinç. sonrası kaldığı yerden devam edecek gerçek. Hepsi bu kadar. Ha derseniz ki zaman kavramını insan yaratmıştır zaman mı geçiyor sahi yoksa biz mi geçip gidiyoruz hayatın içinden neyi kutlayalım? O zaman hak veririm size. Ancak bu kadar yoğun ve sıkıcı dertlerin olduğu hayatta nefes almak isteyenleri de yine anlayışla karşılamalı derim...

Aymen dedi ki...

reyhan, hoşgeldin bende memnun oldum tanıştığıma.

prite:) kutlamak isteyenleri anlayışla karşılıyorum ben sadece fikir beyan ettim. Lakinnnn bizim şirinlik diye yaptıklarımızı başkaları neden bizden bişeyleri alarak yapmıyor. Hem simgeler bu kadar basit olsaydı ülkede bu şunu simgeliyor bu simgeyle okullara giremezsin devlet dairelerine giremezsin diye bir kavram olmazdı. Neymiş simgeler önemliymiş:) Bazen masumane yaptıklarımızı başka açılardan değerlerdirirsek belki daha objektif olabiliriz. Mutlu yıllar.

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Rasulullah(S.A.V)ümmeti olmanın faziletini kavramamız gerekiyor önce.Birbirimizi de kınamayalım.Benim başıma geldi,iki yıl önceydi galiba.Yılbaşı yaklaşmış.Kırmızı bir örtü aldım.Eve geldiğimde kenarında ''marry christmas'' yazdığını farkettim.Bu sene de çam kozalağından kapı süsü yapmaya heveslendim.Nedense yılbaşının yaklaştığı günlere denk geldi.Bilinçli yapmıyorum tabi ama:)İlginç gerçekten.Kınadığım bir şekilde başıma geliyor:)

Aymen dedi ki...

kitchen, çok haklısınız. bende yılbaşı için hazırlanmış süsleri seviyorum çok ciciler. farklı amaçlı kullanabilirim. mesela renkli topları Tiger'a top oynaması için almak istiyorum. niyette önemli tabi:)

Pirate/Korsan dedi ki...

Simge denilen şeylerin neyi temsil ettiği önemli gerçek... Yılbaşı kutlamakla ülke bölünmez, diğeri ise çok farklı bir şey, karşılaştıramazsınız...

Aymen dedi ki...

prite, ülke bölücüleri tespit etmek için başka odaklar arandığından asıl bölücüler aldı başını gitti vesselam.

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Katılıyorum sonuna dek...

yass dedi ki...

aymencım cok komık:)) cıdden onların bzım bayramlarımızı kutladıgını hayal ettım de cıdden durum vahım:)

su bır gercek.. bız saglam olmazsak karakterımız oturmazsa hep ordan burdan araklarız.. bbayramda seker toplayan cocuklar dılencı , cadılar bayramında toplayanlar ıse "sırın"

Aymen dedi ki...

recep, teşekkürler.

yass, cadılar bayramı da yaparız yakında, hiç te şaşırmam.

Unknown dedi ki...

Kompleksten öte değil işte Aymen'ciğim ık mık ses çıkartamıyor bizimkiler, çünkü uyuzlar, çünkü pısırıklar.. Değerlerine sahip çıkmıyor en başta dünya üzerindeki en değerli varlığa, islam inançlarına sahip çıkmıyor, böyle olunca da gelen dayatıyor giden dayatıyor bunlara.. Kolayca benimseyebiliyorlar başka kültür ve inançları, çünkü ateizme doğru giden bir süreçteyiz.

Aymen dedi ki...

çilekli, inanç noktasında zaafiyetten ziyade bir takım alışkanlıkların neden yapıldığını bir kez olsun mantıklı düşünerek yeniden değerlendirildiğinde daha farklı yorumlanacağından eminim.

Murat Artan dedi ki...

mutlu,sağlıklı,huzurlu yıllar dilerim efendim.

meleginmarifetleri dedi ki...

Aymenim canım benim..
Valahi şu yılbaşı süsleri insanı baştan çıkarıyor vesselam ben bunu bilir bunu söylerim.
Ama bizler böyle görmedik yılbaşı kutlamak günah diye öğrendik. Hıristiyanların kutladıkları bir günü bizimde kutalmamız bize uymaz diye öğretildik öylede devam ediyor ama bakıyorumda ne çok insan var ağaçları süsleyip altına hediyepaketleri dolduran bizler küçükken yoktu böyle şeyler yaaahu.
Yıldan yıla bu özenti fazlalaşıyor bilmem sen ne dersin:(
Öptüm yeni yıl hayırlara vesile olur inşallah..

Aymen dedi ki...

ivriz, geç oldu ama teşekkürler.

melek, amin, inş.

çilekli, :))