24 Mayıs 2009 Pazar

A N D I M I Z

Türküm,
Doğruyum,
Çalışkanım,
....................

Geçtiğimiz sabah, yakınlardaki İköğretim okulundan sabahın ilk ışıklarında koro halinde okunan "andımız" ı işittim. "Sabah sabah çocuklardaki çoşkuya bak" dedim yeniden uykuya daldım. Bir kaç gün sonra bu konuya gündem olarak tv de rastladım, detaylarını takip edemedim.

Güneydoğunun dağlarına "Önce Vatan" "Ne Mutlu Türküm Diyene" "Türk Öğün Çalış Güven" tarzındaki sözlerden rahatsız olanlara son derece yoğun tepki göstermişimdir. Yalnız her sabah and olarak okutulan sözcükleri bir süre düşündüğümde bile bir çok soruyla karşılaştım;

Türkiye çeşitli etnik kökenlerden oluşan insanlarla dolu bir ülke olarak, Türk olmayanlara her sabah "Türküm" dedirtmek barış, kardeşlik, birliktelik mi getirir yoksa damarlara mı dokundurur?

Türküm, doğruyum.... başkası nedir?

İlkokul öğrencilerine soğukta ve ayazda, sıcakta ve güneşte, her sabah yüksek sesle tekrar ettirilen and, neden liselerde hatta üniversitelerde uygulanmıyor?

Güne başlarken, ben Türküm, vatanım, milletim, doğruyum, çalışkanım vurgusu taşıyan andımız evden çıkmadan içimizden okuduğumuzda da aynı milli ve samimi hisleri taşımamıza neden olmaz mı?


Örneğin; Ermenistanda eğitim gören Türk çocuğunun her sabah "Ermeniyim" demeye mecbur tutulması çocukta nasıl hisler uyandırırdı?

Milli Marşından başka bir söylemin zorunlu hale getirilmesi başka gelişmiş ve demokratik ülkelerde varmıdır?

............................

9 yorum:

kubra zeynep kara dedi ki...

milli eğitim bakanımız bu konu tartışılabilir demişti,

Moonish (moonsun) dedi ki...

hmmm ne diyecegimi bilmiyorum ama muaf tutulabileceklerini dusunuyorum :)

Murat Artan dedi ki...

bu soruyu bugünlerde ben de sordum kendime.benmi evin yakınında da okul var,böyle bağıra bağıra okurlarken düşündüm sizin de düşündüklerinizi.size katılıyorum.

MOBIUS dedi ki...

Öncelikle ilkokulda "andımız"dan ötürü mimlenen,velisi okula çağrılan daha sonra orta 2'den itibaren din derslerine de girmeyen 22 yaşında bir Türk çocuğu olarak cevap vermek istiyorum; tıpkı sizin örneğinizdeki kafa karışıklığından ötürü her sabah andımızı okumayı reddettim! Okumadım...
Sonra ilerleyen yıllarda "başka ülkelerde ne var ne yok?" diye sorunca Sovyet Bloğu ülkelerinde eşine rastlanan -Milli Marş harici- marşların söylendiğini öğrendim. Türkiye milli eğitiminin 1945'lerden sonraki vizyonunda da birçok çocuk şarkısının sabahları okutulduğu ebeveynlerden biliniyor malum.
Tek sorum bunu okul hayatında reddeden kaç kişinin olduğunu merak etmem. Ben yaptım, diye değil, rasyonel olarak düşünüp "bütün" dogmalara totaliterliğe rağmen sorgulayan bireylerin olmasını ve olacağını ümit ettiğimden.Zira "orada hala düşünebilen biri var mı?" soruna cevap alamamak kötü olur...

Bu arada "hoşbuldum", Gaziantep güzel şehirmiş :)

Aymen dedi ki...

kübra, bakan bu konu tartışılabilir dedikten sonra halk galeyana getirilmediyse buda bir gelişmedir.

moonsun, dayatma sözkonusu değilse muafiyet sözkonusu olabilir.

ivriz, benim gibi düşünenlerin sayısı çok fazla değil ama önemli olan az ama nitelikli olması:)

mobius, düşünen, irdeleyen, fikirlerinden ötürü yargılanmayan insanların yaşadığı bir ülkeye ne zaman sahip oluruz bilemiyorum. Bloglarda dahi düşünce özgürlüğü kısıtlanmış, insanlar bölünmüş, sanal ortamda dahi fikir beyan etmeye korkan zihniyetler çoğunlukta. Geçmişte ve günümüzde istibdat uygulayan devletlerde bu tür örnekleri görebiliyoruz malesef. Sorularımın cevabını biliyorum, biliyoruz....

demek buralardasın, hoşgeldin. merak ettiğim bloggerlardansın.

Moonish (moonsun) dedi ki...

Aymencim nerlerdesin :)) Tiger havalarin etkisiyle gevsemeye baslamistir saniyorum :))

AHMET dedi ki...

"andımız" ı kım yazdı ve neden yazdı? "andımız" ı yazan şahıs her kımse ona sorulmadı mı neden bu şekilde yazdın. TÜRKİYE de kürt-çerkez-laz-ermeni-süryani milleti yaşamıyor mu die. görünüyor ki sorulmamış.her neiseönemli olan bu yanlışın fark etmemleridir.ve bu yanlışı düzeltmeleridir.

sule_bilge dedi ki...

Atatürk2ün ne mutlu türk'üm diyene sini anlayabilmeniz dileğiyle

Aymen dedi ki...

MOONSUN, asıl sen nerelerdesin.

ahmet, sorgulayan beyinlere katıldığın için tşk.

şule bilge, motomod insan düşünce kalıplarından özgür ve hoşgörü çerçevesnde fikir teatisinde bulunmanın türklük ile birebir örtüştüğünü düşünüyorum. zira türk milleti zekidir. teşekkürler