30 Kasım 2008 Pazar

BİR İKİ ÇİFT LAF- ISSIZ ADAM

Hiç bir türk filmine sinemaya gitmeye değmediğini düşündüğüm günlerde Çağan Irmak- Babam ve Oğlum'a gitmiştim. Güzel iş çıkarmış pek tabi. Zihnimdeki önyargıları sarsan bu durum beni Issız Adam'a sürükledi.

Paşa paşa kurulduğum koltukta başlangıç pes yani dedirtti. Küçülmeye çalıştım artık olduğu kadar 1.75 nasıl küçülebilirse :)) Bari adamın sapıklıklarıyla olaya giriş yapılmasaydı belki arada kaybolurdu. Nafile adam cinsi sapık:)

Film sonrası okuduğum değerlendirmelerde yaşanmışlıklardan alıntı yapıldığı, herkesin kendinden bir parça bulabildiği vs vs yazıyordu (ben kendimden bir tek şey buldum o da okuduğum -far from the madding crowd- isimli kitap çılgın kalabalıklardan uzak anlamına gelen Ada'nın sahaflarda aradığı kitap, hemde ikinci el) ya herkes ağız birliği yapmış yada biryerlerden alıntı yapmış. Toplumda bu tür örnekler vardır muhakkak ama oran olarak yüzde kaç ki bunu tüm insanlığa sergilemenin alemi ne.

Buna benim söyleyeceğim tek laf; filmde sapıklığı meşrulaştırmanın bir diğer yöntemi kullanılmış. Bu tür adamların toplumda var oluşu ve gerçek aşkı bulduğunda tutunamaması anlatılırken, hertürlü cinsel sapıklık sahipleri için bile izleyenlerin nasılda salya sümük gözyaşı dökebileceğini ve empati yapıldığını gördük ya artık ne söylense boş.

Bundan daha çok yadırgadığım şey ise; Issız Adam'ın umarsız ve hayatı tek başına yaşadığını barizleştirmek için tamamen gereksiz sapkın cinsel hayatının sahnelerini malesef insanlar çocuklarını da getirerek izlettirmişlerdi. Aileler hangi akla hizmet bunu yaptılar bilemem ama filmin başında yaş sınırlaması uyarısı olduğu halde sinema yetkilileri nasıl buna izin verdiler anlamadım. Çocukların epeyce bir bilgi dağarcığı genişlemiştir. Onların adına ben üzüldüm. Filmin birinci bölümü tamamen bu sahnelerle bezenmiş olduğu halde filmden çıkmayıp hallerinden memnun olmaları ilginçti.

Filmden alınacaklar ise; bu tür hayatı tercih edenlerin epeyce bir ders almalarına vesile olması bana göre.

Demekki neymiş; sapıktan koca olmazmış:)))))
Neymiş; herşey göründüğü gibi değilmiş.
Neymiş; yolda her karşılaşılanla yatıp kalkmak doğru değilmiş.
Neymiş; geçici ilişkilerin etkilerini insanlar hayatları boyunca hatta evlensede çoluk çocuk sahibi olsada zihninden silemezmiş.
Neymiş; aşk diye bişey bir varmış bir yokmuş.

Ha bu arada şarkılar çok güzeldi. Belkide tek beğendiğim buydu.

13 yorum:

meleginmarifetleri dedi ki...

Aymen bende pek bi merak ediyordum bi ara gitsem diyordum senin anlatımına bakarsam pek gidilesi değil ne yapsam acep...
Sevgiler iyi bir hafta dilerim byyy.

Suya atılan nakışlar dedi ki...

merhaba Aymen
bende bu hafta bir hata yapıp bu filme gittim vede pişman oldum gittiğime .kesinlikle katılıyorum düşüncelerine tamamen sapık bir adamın maceraları üzerine kurulu bir film. sadece müzikleri güzeldi bencede ...
iyi haftalar dilerim selamlar...

Unknown dedi ki...

+18 sahneleri olduğunu bilmeden olumlu bir kritik yaptım ya brawo bana yani :pPp

Unknown dedi ki...

+18 sahneleri olduğunu bilmeden olumlu bir kritik yaptım ya brawo bana yani :pPp

Adsız dedi ki...

toplumda artan sapıklıklara bakılınca aslında filmininde olması kaçınılmaz. yaş olarak sapıklıklara daha korunmalıyız ama ya ben küçük kızımı nasıl yapsamda ileride korusam diye düşündüm anlattıklarından. ailelerin çocuklarına bilinçli seyrettirdiklerini sanmam. sorsan bilinçliyiz derler. bence yaşın yanında gösterim saatlerininde sınırlı olması lazım
biz tam bir kedici aileyiz

hamdivehusnucan dedi ki...

günaydın, erkekler begenmiştir herhalde bizimkiler gitti oglum begenmiş sapıklık toplumumzda okadar çokki filme konulunca dikkat çekiyor galiba.büyük dedenin torunu yaşındakine tecavüzü sapıklık degilmi operacının küçük çocuklara tecavüzü sapıklık degilmi onüç ondört yaşında evlendirilen kızlar sapıklık degilmi.aynı cinsin beraberligi sapkınlık degilmi osmanlı saraylarında hadım oglanların olması na ne demeli.yada cariye sistemine.hay allah film kritiginiz neler getirdi aklıma:)) ben gitmedim ee gitmeye degmezmiş desenize. selamlar

hamdivehusnucan dedi ki...

teşekkürler .günaydın.

Aymen dedi ki...

melek, benden söylemesi isteyen bilet alır gider istemeyen kendi bilir:)

suya atılan nakışlar, benimle aynı fikirde olan ilk insanla karşılaştım bile:)

çilekli, nasıl böyle kritik yaptın bravo sana:)

banu, kedi dostu olmanıza sevindim. çocuk yetiştirmek çok sorumluluk istiyor Allah muhafaza etsin diyelim.

handivehüsnücan, tercih sizin ama bana göre gitmeye değmez. alınacak bişey yok filmden.

Goksu dedi ki...

Huhuuu , ben geldim!:)

Valla ben begendim.Hatta su ev kosturmasi sirasinda yaptigim en guzel seydi.Ben Cagan Irmak'in bakis acisini seviyorum.Filmle birlikte Istanbul'un ara sokaklarinda gezmek, guzel yemek yapimlarini gormek bana iyi geldi.

Aymen dedi ki...

desertwind, hoşgeldinnn seni görmek ne güzel çok sevindim valla:))

evinde yapmak istediklerinden haberdarım :))

istanbul un ara sokaklarında gezmek için çağan ırmak seyretmek zorunda değilsin artık. bol bol gezebilirsin tamamen oradasın artık. istiklal, sahaflar banada iyi gelmişti tabi ki ama dediğim gibi rahatsız oldum detaylardan.

kaybolma ortalardan emi:))

Adsız dedi ki...

Son zamanlarda bu filmi çok sık duyar oldum.Ancak filmden çok şarkılarının istiklalde çalındığını ve herkesin elinde dolaştığını görüyorum.

Çağan Irmak bence iyi bir yönetmen ve filmleri hep tarz yaratır.Bu filmini beğenmediysen bence ''Mustafa hakkında herşey''izle.

Defalarca izlemişimdir ve her seferinde ayrı keyif alırım.

Aymen dedi ki...

umar, mustafa hakkında herşeyi izleyemedim bi türlü. izlemek isterim geçte olsa.

meleginmarifetleri dedi ki...

Canikom iyi bayramlar dilerim şimdiden sana.
Patatesler haşlanıyomur haberin ola...