27 Mayıs 2008 Salı

ALERJİK RİNİT İLE YAŞAMAK

Uçuşan polenlerden hapşuranlar, kedi köpek gördüğünde burnu kaşınanlar, karabiberden naneden hapşuranlar, çayır çimenden etkilenenler.....

Bu belirtileri yaşayanlar Alerjik Rinit midir?

3-4 yıl öncesinde bu hastalık had safhaya gelene kadar kendimi genellikle grip, bazen güneş çarpması, bazen de hapşuruk krizine girdiğimi zannederek oyalamıştım. Ta ki yaşam kalitemi fena halde etkilemeye başladığında doktora başvurma kararı aldım. Uzun süre (3 yıl) ilaç tedavisi (hap ve kortizonlu burun spreyleri
) uygulandı. Sonuç; ilaçlar bırakıldığı an, aynı tas aynı hamam.

Alerjik Rinit ile Non Alerjik Rinit arasındaki fark; birinin alerjenlerinin tespit edilebilir olması, diğerinin mevcut testlerde alerjeninin bulunamaması. Dolayısıyla aşı gibi yada alerjiyi tetikleyen alerjenlerden kaçınılması gibi durumlar Non Alerjik Rinitte zor bir ihtimal olduğundan iş, tamamen kişinin kendi tespitlerine kalıyor. Bendeki non alerjik rinit.

Çoğunlukla da kadınlarda rastlanan bir hastalık olan Alerjik Rinit'ten şüphelenip ona göre bir yol izlemeniz için şu özellikleri taşıyor olmanız gerekli;

Burnunuzdan nefes almakta zorlanıyorsanız,
Kalabalık ve havasız ortamlara girdiğinizde hapşurup burun, göz akıntınız oluyorsa,
Kötü, keskin kokulardan, sigara ve parfüm gibi faktörlerin yoğun olduğu ortamlarda diğerlerinden daha fazla etkileniyorsanız,
Burun deviasyonunuz varsa(kemikte eğrilik, dıştan belli olmayıp muayene ile tespit edilir),
Sıcak-soğuk, baharatlı yemekler yerken, soğuk-sıcak havalarda, ısı nem değişikliklerinde yani her fırsatta burnunuzdan su gibi akıntı geliyorsa,
Belli aralıklarda yani ataklarda gün boyunca kuvvetli hapşuruk krizlerinden bitap düşüp, burnunuz silmekten, gözünüz akmaktan kızarıyorsa, vaziyet sizi eve kapıyorsa,
Ev tozu, ev hayvanları.. sizi olumsuz etkiliyorsa,
Her an çantanızdan ve elinizden mendil düşürmüyorsanız,
Burun içi etleriniz şişip nefes yolunuzu tıkıyorsa,

Muhtemelen Alerjik veya Non-Alerjik Rinitsiniz ilk fırsatta doktora başvurup bir test yaptırmalısınız.
Rinit korunma yöntemlerini araştırırken bildiğimizin aksine, kediden uzak kalmanın alerjiyi önlemediği, kedi köpek ile erken kontağın daha çok alerjiyi önlediği sonucuna ulaşılmış. Bu da hayvanlardan köşe bucak kaçanlara kapak olsun :))

17 yorum:

yemek dedi ki...

Aymen, hayatımı felç etti desem herhalde abartmış olmam. Histamin salgısı her sene daha da artıyor sanki. Daha önceleri sadece polen mevsiminde hap alırdım. Daha sonra tüm yıl boyu almaya başladım. Şimdiyse hem hap hem kortizonlu spreylerden kullanıyorum!
Zaten allerjik bir bünyeye sahipsen, zamanla farklı alrjilerde gelişebiliyor. Ben de son iki senede ev tozu akarlarına da alerji gelişti mesela. Yani atak dönemlerde günlerce yataklara düşüyorum ve alerjinin bir getirisi olan sinüziti de çekmek zorunda kalıyorum.
Allah hepimize yardım etsin.
Alttaki fındık güzeline de bayıldım.:)))

Adsız dedi ki...

Çok yakınlarımda bu hastalıkla baş eden arkadaşlarım var.Kortizon tedavisi görüyorlar ancak ben kortizon tavsiye etmem tedavide.Bir çok yan etkileri var.Gerçektende hastalık insanı feci etkiliyor.Beterin beteri var desekte yinede halimize şükretmekten başka bir durum yok.Bahsettiğin hastalıkta olan arkadaşlara geçmiş olsun ve sıhhat bulmalarını diliyorum.

Boncukçu dedi ki...

Ne masum çıkmış öyle...
Bu arada verdiğin bilgiye bayıldım, hayvan beslememenin bir bahanesi daha kalktı desene :))

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Bu son bilgi hepsini solladı. Çok ilginç gerçekten. Aymenim şu Karadeniz'in fındık güzeline kocaman bir maşallah diyorum. Yahu o nasıl bir tatlılık, nasıl bir güzellik öyle. Eeee Karadeniz kızları da böyle olur. Pay çıkarayım kendime.:))

antepası dedi ki...

Offfff offff ben bilmez miyim.Deterjan,çamaşır suyu,toz,uçuşan nesneler,parfüm(özellikle ağırları).Benimki önceden yanlız bahar aylarında idi,şimdi bütün yıla yayıldı.Artık o kortizonlu speylerden kulanmıyorum.Yanlızca alerji haplardan kullanıyorum.Doktorun bana dediği tek şey bununla yaşamayı öğrenmen lazım.

Aymen dedi ki...

Lavantin-Sana da geçmiş olsun, ev tozu akarlarınamı yüne mi kediye mi ben henüz tespit edebilmiş değilim. Ev tozu akarları için bir takım çareler var diye biliyorum en azından. Bu duruma uygun halılar gibi, süpürgeler gibi..

Umar, Bu hastalık için kullanılan kortiyon belli miktarlarda olduğu için her hangi bir zararının olmadığını biliyorum. Gerçi doğal olayan birşeyin ne kadar yan etkisi olmayabilir tartışılır.

boncukçu, son bilgi yazının en can alıcı noktası oldu, sıra tüy ciğere saplanır düşüncesini aydınlığa kavuşturmaya geldi:)

incegül, kendine güzel bir pay çıkarmışsın :) Bu tatlıcığın bir yanı karadeniz bir yanı güneydoğu yalnız bende burdan pay çıkarayım kendime:))

antepası, yıl boyu alerji olanların sayısı artmaya başladı galiba. yada grip nezle ile karıştırıldığından önceleri pek bilinmiyordu bu hastalık. ben spreyi çok mecbur kalınca nefes yollarım tamamen tıkanınca kullanıyorum artık. üstelik böyle yaşamaya alıştım bile.

Goksu dedi ki...

Yaaa, ama ben buraya yorum birakmistim...simdi bulamiyorum, tum kelimelrin altina baktim YOK!:)

Olsun yine yazarim:benim de alerjik astimim ve burnumda deviasyonum var.Daha kotusu , astim ilaclarina da alerjim var.Bu sene de farktim ki , havalandirmaya alerjim var, geceleri basucuma su koyuyorum da o bogazimin kurumasini engelliyor.

Aymen dedi ki...

Nalan, arada yorumlar uçuyor galiba.

Kayatuzunun astıma ve bu tür alerjilere iyi geldiğini duymuştum. Üstelik şu an masamda şekilsiz bir biçimde duruyor. Bu bir gece lambası. Bir kaç gün kullandıktan sonra öylece kaldı. Yine de tavsiye ederim denemekte fayda var.

Oya Kayacan dedi ki...

Sevgili Aymen, sadece benim fikrim ve kedi köpek alerjisi olanlara tavsiyem; bastırın suratınıza kediyi köpeği, koklayın, derin derin çekin içinize. Alerji malerji kalmayacak. Deneyenlere çalıştı. Bu bir çivi çiviyi söker, fazlasıyla da hayvansever Oya metodudur. Umarım yazını tamamlıyordur.

Mobius dedi ki...

Geçmiş olsun Aymen Hanım.Ben de müzdaribim bu konudan.
Tiger'ın 2.ci fotoğrafını araklıyorum izin verirseniz:)

Aymen dedi ki...

oya, tavsiyeni destekliyorum şapur şupur öpün diye de ekliyorum :)

mobius, teşekkürler. sana da geçmiş olsun. araklayabilirsiniz onun Tiger olduğunu unutmayarak :)

Unknown dedi ki...

Çok geçmiş olsun.

Aslında bende de var bu bahsettiklerinin bir kısmı ama çok şiddetli değildir hapşurmalarım hemen kesilir iki üç kereden sonra onlarda aralıklı olur. Bir de parfümlü ortamlardan hiç etkilenmem aksine çok severim. Sanırım benimki rinit olmuyor.

Adsız dedi ki...

Aymencim çok çok geçmiş olsun... pek bir bilgim yok bu konuda ama yazdıkların aklımda bulunsun...

kedicik için tek olumsuz bir şey söyleyebilirim...o da etrafı bulaşan tüyleri....

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun canım arkadaşım.. aslında bir çok şey allerji yapıyor ama hafif atlattıgımız için farkına bile varmıyoruz...
Tekrar geçmiş olsun...tigeri mıncıkla benim için...

Aymen dedi ki...

çilekli, aman sendeki rinit olmasın. bahsettiklerin hayatını fena halde gıcık etmeye başlamışsa o zaman rinitten şüphelenebilirsin.

ayça, pisiciklerin tüycüklerine gelince, sevdiğimiz her varlığın katlanmamız gerektirdiği bazı eyleri vardır. İnsan kıl ve tüylerine katlanabildiğimiz gibi pisiseverler bu mantıkla tüylere katlanabiliyorlar. Ev süpürme işlemini de pisi olmayan evlere nazaran üç beş katı yaparak aradaki fark kapatılmaya çalışılıyor. kedi tüyünü insan tüyüne tercih ederim :))

tuğçe, doğal yaşamdan uzaklaştıkça alerjenler artıyor. en iyisi doğayla sık sık içiçe olabilme. Tigerı bir de senin için mıncıklamaktan mutlu olurum:)

HErgun-Since-1983 dedi ki...

Geçmiş olsun diyeceğim ama geçmiyor ki bu illet! Bende de var ama tam olarak hangisi oluyor bilmiyorum.
Bahar aylarında başlıyor ve temmuz ortalarına dek sürüyor!
Polenli havalarda, sabahları dışarı ilk çıktığımda, güneşli havalarda etkileniyorum. Gözlerim, burnum, boğazım, hatta kulaklarım... kötü etkileniyorum bende!

Geçen sene ben hapşurdukça öğrencilerim de bol bol "Çok yaşayın!" diyorlardı :)
Ben de "siz bana beddua mı ediyorsunuz!" diyordum :)

Bundan daha kötü dertler de var, buna şükretmek lazım.

Sağlıcakla kalın.

Aymen dedi ki...

hersun since 1983, teşekkürler. insanların yoğun olduğu oksijensiz alanlardada çok hapşuruluyor. sesli ve görüntülü bi hastalık biraz ama tabi şükretmek önemli.