Benim ilk defa yapımına şahit ve dahil olduğum yöresel deyişle şeker sucuğu yapmak güzel bir deneyimdi. Fıstık ve fındık kullanılarak da yapılsa da benim tercihim cevizliden yana.
İçindekiler:) Ceviz (kurumamış, kuruysa nemlendirilmiş), üzüm pekmezi, su, az miktarda şeker, kabartma tozu, nişasta, un.
Malzemeler:) İğne, iplik ve askı. Taze cevizler kırılır ve bir kanadı (çeyrek) ipe dizilir. Cevizler kuru ise nemlendirilmelidir ki iğne battığında kırılma olmasın.Evde bu işlemleri yapmanın en iyi yöntemi cevizleri askıya bağlamaktır. Bağlanan cevizler kuruyana kadar bir kaç gün bekletilir.
Cevizler kuruduğunda batırma işlerimin yapılması için pekmez sulandırılarak kıvamı ayarlanır ve kaynatılır. Diğer taraftan nişasta, un, şeker, kabartma tozu (yumuşak kalabilmesi için) sulanmış pekmezden ayrılan soğuk kıvamla özleştirilir. Ve yavaş yavaş kaynayan pekmeze aktarılarak hızlı hızlı karıştırılmalıdır.
Köpürmeye başlayan kıvama aşama aşama karışım aktarılmalıdır aksi halde taşabilir.
Köpürmeye başlayan kıvama aşama aşama karışım aktarılmalıdır aksi halde taşabilir.
Pelte kıvamına gelene kadar pişirilmelidir.
Dibine tutmaması için derinden ve homojen karışım sağlanmalıdır.
Köpüğü mutlaka tatmalısınız bu ayrı bir lezzettir. Hatta köpükten yapılan beyaz sucuk vardır ki kol kuvveti gerektirir ve evde yapımı sanırım henüz denenmemiştir:) İşte en zevkli tarafı; cevizlerin kıvama batırılma anı. Cevizler kıvama sıcak sıcak bir kaşık yardımıyla batırılmalıdır.
Bu işlem asıldıktan bir süre sonra bir daha tekrarlanır. Çift kat batırılma sağlanır.
Batırma işleminden sonra damlalar azalana kadar kıvam üzerinde, damlalar tamamen bitene kadar da başka bir kap üzerinde bir süre daha bekletilir. Balkona asarak kurutabilirsiniz, yağmur tehlikesine karşı içeride çamaşırlıkta da kuruyabilir. Askılar mandalla sabitlenmelidir ki kaymalar oluşmasın.
Kurutma bir hafta devam eder sonrasında yemeye hazır ve nazırdır.
Kurutma bir hafta devam eder sonrasında yemeye hazır ve nazırdır.
Dip Not: Evde bir patiniz varsa bu işlemler sürecinde bir süre odasında yalnız kalması yararınızadır:)
12 yorum:
bayılırım ve ben bunu yaparımmmm. :)teşekkürler.
aymencımmmm ellerıne saglık..vay beee.. onları yemesı ayrı guzeldır sımdı:) tıger bulasmadı mı ısın ıcıne:)))
Biri yapsa da yesek :)
Oy oy oy Aymen sen neler yapmışsın böyle nefis olmuşladır bunlar. Her ne kadar tatlıyla aram olmasada ceviz sucuğuna bayılırım bak senin dediğin gerçektende doğru biz birbirimizden çok uzaktayız yaaa:(
Ha unutmadan senin bana yazdığın yorumu yanlışlıkla sildim özür diler yenisini beklerim.
Öptüm mmm aklım sucuklarda kaldı..
hii, bunun günahı çok ya:))
Bizim memlekette de fındıklıını yaparlar, lazcada küme derler. Dizip kurutmaya üşenenler pelte gibi de yer, her hali nefistir:))
içimden geldiği gibi, denemelisin bencede.
yass, tiger bu sürede uzaklaştırıldı. asıl tehlike yerken oluyor. içindeki ipe saldırıyor yemesi zor yani:)
recep hilmi, mısır çarşısına doğru uzanıp oradan temin şimdilik çözüm yolu bu senin için.
melek, bu kadar pasta börek çörek tatlı apan birinin nasıl tatlıyla arası iyi olmaz.
boncukçu, kış mevsiminde sıcak pelte yapılıp cevizle yemekte çok güzel ben sıcak halini daha çok seviyorum.
Benden de oyyyy ooooy... Bayağı şekerci muhabbeti bu sanki. Her yer de batar. Cancan pati de uzaklaştırılamaz. Sinir yapar üç gün konuşmaz sonra. Severiz bu mamayı ama güvenilir yerlerden getirtip yesek daha iyi ;)
Nasıl yaaaaa??Cevizi bir tek bu sucukların içinde severim ve sen evde yapabilmişsin hala nasıl yaa diyorum:)))Resimlere uzun uzun bakıyorum o kadar dogallar o kadar güzeller ki..Dur kimseye kaptırma ben geliyorum oraya hepsi beniiimmm:))))
oya, pati sallanan iplere hassasiyet sahibi olduğundan birlikte yapmak zor olabilir
sağır kedi, tam olarak ben yaptım sayılmaz ben daha çok asma ve tırtıklayarak yeme bölümünde yer aldım:)
burası kavaklık dı değil mi? hemen keşfe çıkıp balkonunda sucuk olan evi aramalıyım. ondan sonra zaten izin almama gerek yok,baktınız ki yok;murat almıştır der üstüne bi soğuk su içersiniz:)
Çocukluğumu geçirdiğim yerlerden haber almak çok güzel. Bu tatlı sucukların yapımını izlemeye doyamazdım. Benim favorim her daim fıstıklıdan yanadır. Kavaklık'a ''kıra'' giderdik desem!! Ellerinize sağlık ve mutfağından çıkan her şeyin özel olduğu memleketime selamlar. Ben de bir siyam sahibi olarak, bu tarifi uygulamayı göze alabilir miyim acaba?
ivriz,sucuklar içeri alındılar bile keşifler boşuna:)
meltem, hoşgeldin önce. blogun çok hoş olmuş. memnun oldum tanıştığıma.
Yorum Gönder